Març 28, 2024

ajuntamentdaltvila

Ultimes notícies

Pressupostos 2021L'alcalde d'Eivissa, Rafa Ruiz, el tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Aitor Morrás, i la regidora d'Hisenda, Estefania Torres, han presentat aquest matí el pressupost de l'Ajuntament d'Eivissa per 2021 que ascendeix a 68 milions d'euros la qual cosa suposa una reducció mínima respecte al pressupost de 2020, concretament de l'1,09%.

El pressupost ve marcat per dues circumstàncies, d'una banda la COVID-19, i per tant totes les polítiques necessàries per garantir la cobertura social a les persones i famílies que ho necessiten, i d'altra banda, la possibilitat de fer ús, per primera vegada en molts d'anys, del romanent de Tresoreria, del que es té previst incorporar, a partir del mes de març, 8,5 milions d'euros per projectes i actuacions.

L'alcalde d'Eivissa, Rafa Ruiz, ha confirmat que 'el Benestar Social serà el pilar fonamental de l'Ajuntament d'Eivissa durant el proper exercici i el departament a què s'incrementaran més els esforços de tot tipus. Amb aquest pressupost es farà un salt de qualitat en els serveis i en l'atenció directa a les persones més vulnerables'.

En aquesta àrea, el pressupost municipal preveu un increment del 32,6 % de les partides que suposen ajudes directes, passant dels 6,7 milions als 9 milions, i deixant sempre la porta oberta a poder créixer encara més, si fos necessari, via incorporació de romanent. A més, es preveu la incorporació d'11 persones més, especialistes en Educació Social, Treball Social i administració amb l'objectiu d'agilitzar l'atenció directa a les persones.

Per altra banda, durant 2021 es continuen donant les passes necessàries per a establir una xarxa de recursos amb la finalització de les obres del nou Servei d'Acollida Municipal, previst pel primer trimestre de l'any, el manteniment del servei de primera acollida a sa Bodega, la contribució econòmica del centre que construeix el Consell a sa Jovería i la licitació de les obres del centre de baixa exigència de sa Jovería.

En 2021 també es disposarà amb un nou i modernitzat servei a l'esplai de gent gran i la continuïtat d'incorporar habitatges a la xarxa que gestiona el departament de Benestar Social.

L'alcalde d'Eivissa, Rafa Ruiz, ha afirmat que 'aquest pressupost aprofita totes les oportunitats legals existents per fer, durant 2021, el màxim esforç per posar el pressupost municipal a disposició de la ciutadania i, concretament, de les persones que més ajuda necessitin. Benestar social i transformació urbana aniran de la mà, amb el doble objectiu d'ajudar als que menys tenen i de reactivar l'economia a través de l'obra pública'.

La regidora d'Hisenda de l'Ajuntament d'Eivissa, Estefania Torres, ha explicat que el pressupost de 2021 són 'uns comptes eminentment socials basats en dos eixos que són el benestar social i la inversió, que atendrà les necessitats de millora i modernització de la ciutat i creació de llocs de treball així com de reactivació econòmica'.

En el capítol d'ingressos, els pressuposts municipals es basen en dues grans àrees, la recaptació pròpia de l'Ajuntament i la que arriba d'altres administracions, a més del finançament extern de la Unió europea a través dels Fons FEDER.

En aquest capítol destaca la reducció de la taxa de recollida de fems a tota la ciutadania en un 21,07% durant 2021 arran de la decisió del Consell d'Alcaldes mitjançant la qual el Consell Insular subvenciona a tots els ajuntaments la despesa d'explotació de l'abocador de cana Putxa.
No es preveu un increment de taxes i impostos excepte l'aplicació de l'últim tram del valor cadastral de l'Ibi que ve marcat per l’actualitzaciço del cadastre.

Per a l'elaboració del pressupost d'ingressos, els serveis econòmics han aplicat com sempre el principi de prudència financera màximament quan es desconeix com es desenvoluparà l'activitat econòmica en el municipi tenint en compte la pandèmia.

Pel que fa a inversió prevista, a més del reforç de les polítiques socials, l'Ajuntament d'Eivissa preveu tot un seguit de projectes entre els quals en destaca un dels grans projectes de legislatura: la renovació integral de l'avinguda d'Isidor Macabich, un projecte que inclou la demolició dels antics jutjats, la reforma completa de l'avinguda, renovant la xarxa d'aigües, l'enllumenat, instal·lant nova rajola i incorporant un carril bici al qual se li donarà continuïtat a l'avinguda de Bartomeu de Rosselló per connectar-lo amb el carril bici del port. Aquest projecte compta amb un pressupost d'1.377.000 euros.

El llistat de projectes inclou les obres del col·lector de pluvials de can Murtera amb una inversió de 740.000 euros, el mòdul de la platja de ses Figueretes o les obres previstes amb l'aportació del romanent del Consorci patrimoni de la Humanitat que preveuen l'adequació des Revellí, renovació del carrer Conquesta i la plaça de sa Font i la renovació i instal·lació de les infraestructures soterrades al carrer Alt i Retir.

Pel que fa a les inversions que arriben amb finançament europeu a través dels Fons FEDER, es preveu la primera fase de reforma de l'edifici consistorial de plaça d'Espanya i la sala capitular amb un pressupost de 575.000 euros, finalització de la reforma de can Casal amb 33.000 euros, reforma dels parcs infantils de Cas Serres i Ca n'Escandell amb 274.516 euros, la posada en marxa dels horts urbans a can Tomeu, amb 80.000 euros, millores en accessibilitat, amb 280.000 euros, posada en marxa d'energia fotovoltaica a edificis municipals amb 570.000 euros i altres accions com la posada en marxa de la plataforma smart city, actuacions en comerç local i foment de l'emprenedoria entre d'altres.

Es preveuen altres inversions en matèria d'instal·lacions esportives, per a continuar amb la planificació de millores i posada a punt de totes les instal·lacions esportives de la ciutat com la reforma d'una pista de pàdel a Es Viver, reforma de les instal·lacions de l'escola de vela i reforma dels vestuaris de la pista d'atletisme, els del camp de futbol de Can Cantó i els de la piscina de Can Misses. Les actuacions en aquesta matèria compten amb un pressupost de 496.769 euros.

També es destinen inversions en la renovació en la xarxa d'aigua i sanejament dels carrers Bartomeu Vicent Ramon, en ca n'Escandell, en el carrer País Basc, Vicent Serra i carrer de Formentera que sumen 1.114.119 euros. A més d'aquestes inversions, tornem a licitar la Casa de la Música.

En el capítol de personal augmenta especialment en l'àrea de Benestar Social en 11 persones més, per a poder atendre i complir les ràtios que estableix la llei. Es tracta de 5 treballadors socials, 4 educadors socials i dos auxiliars administratius.Per taxa de reposició, s'incorpora personal als departaments jurídics, d'informàtica, de promoció econòmica, urbanisme, policia i participació ciutadana que reforçaran les àrees a impulsar.

A això cal afegir-li el personal del SOIB amb el programa reactiva es contractarà un total de 173 persones que vindran a donar suport a diferents àrees.
La regidora ha destacat que 'es tracta d'una important contractació de personal prevista amb el finançament del SOIB, que supera l'1,4 milions d'euros i gràcies a la qual durant el 2021 més d'un centenar de persones podran treballar per a sortir de la seva situació d'atur.

Per la seva part, el tinent d'alcalde de Promoció Econòmica de l'Ajuntament d'Eivissa, Aitor Morrás ha explicat les inversions en aquesta matèria i les polítiques de mobilitat i habitatge previstes per aquest 2021.
En aquest sentit, Morrás ha dit que 'tenim uns objectius planificats per tal de continuar invertint en el procés de modernització de la ciutat d'Eivissa. La nostra intenció és transformar Eivissa en una ciutat més amable, connectada i accessible i que sigui inclusiva'.

A l'àrea de Promoció Econòmica el regidor ha destacat que 'hi haurà un mínim de 500.000 euros per a ajudes a autònoms en 2021'. A més, a aquest departament es contribueix a la creació de llocs de feina per dues vies: augmentant les inversions que, a més d'embellir els carrers i edificis de la ciutat, es creen llocs de feina i d'altra fomentant, dins dels projectes europeus les polítiques d'emprenedoria que ajudin a la diversificació del model productiu amb la posada en marxa del FabLab i la continuïtat de Districte 07800.

Pel que fa a les polítiques d'Habitatge es preveuen mesures com la incorporació d'un lletrat, l'apertura de l'Oficina de l'Habitatge amb una dotació de 170.000 euros, l'objectiu d'aquesta oficina és oferir assessorament i acompanyament integral en matèria d'habitatge a la ciutadania; l'elaboració d'un estudi del cens d'habitatge del municipi amb 278.958 euros, per saber la situació real en la qual es troben les gairebé 24.000 unitats registrals amb ús residencial així com la dotació de 500.000 euros en ajudes al pagament de lloguer i la línia d'ajudes per a la rehabilitació d'edificis amb 150.000 euros.

Pel que fa a l'àrea de Mobilitat, l'objectiu és que Eivissa sigui una ciutat amb una mobilitat cada vegada més sostenible, fomentant l'ús de la bicicleta, per la qual cosa s'invertiran 304.113 euros del romanent en la creació d'un sistema de bicicleta pública compartida i la creació d'aparcaments per a bicicletes elèctriques, amb una dotació de 86.982 euros. I per últim es connectarà la ciutat amb carrils bici amb especial menció al que unirà el port amb la E10 passant des de Bartomeu Rosselló fins al final d'Isidor Macabich.

A més, dins l'àrea de Mobilitat, també s'inclou una inversió de 103.362 euros del romanent per a la instal·lació de nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics, es crearà el Metropie, un mapa amb itineraris a peu per la ciutat i el temps del recorregut per fomentar els desplaçaments caminant, amb un pressupost de 110.110 euros; s'ampliaran les rutes escolars 6 i 7 per fomentar anar a peu a l'escola descongestionar el trànsit, amb una inversió de Fons Europeus de 108.782 euros.
Amb Fons FEDER també es convertirà la zona de Puig des Molins en zona ACIRE de Circulació Restringida amb una inversió de 149.827 euros.
Aquests comptes es portaran a aprovació en el ple del pròxim 21 de desembre.

Enllaç a:
· Presentació pressupostos en pdf