Gener 28, 2025

ajuntamentdaltvila

esolesesportives1

El 'Hackathon Createc '22 Innovant per a salvar a les sargantanes' ha començat aquest divendres en el FabLab d'Eivissa amb la participació d'una quinzena d'assistents, entre informàtics, programadors, enginyers de telecomunicacions, robòtica, biòlegs i experts del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB).

El tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Aitor Morrás, ha estat l'encarregat d'obrir aquesta marató tecnològica, que manté la seva participació oberta a totes les persones que fins al pròxim dijous vulguin sumar-se per a aportar solucions a la preservació de la sargantana pitiüsa. Els interessats només han d'acostar-se a la seu del FabLab d'Eivissa, de 10.00 a 13.00 i de 17.00 a 20.00 hores.

El regidor ha recordat que la marató tecnològica està oberta a la participació de diferents perfils professionals que puguin aportar els seus coneixements. "Tothom cap en aquest hackathon", ha destacat Morrás, que ha posat com a exemple, que s'espera l'assistència d'una arquitecta i d'una advocada.

A la marató també se sumarà un equip de Gestió i Planejament i Mediambiental (Gesplan) del Cabildo de les Illes Canàries, que durant aquests dies participarà de manera remota i en les últimes jornades ho farà de manera presencial.

La marató tecnològica està organitzada per l'Ajuntament d'Eivissa, a través del Districte 07800, i compta amb el suport del Govern balear, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i de les associacions GEN-GOB, Amics de la Terra, Institut d'Estudis Eivissencs (IEE) i Eivissa Preservation.

Durant la trobada, que s'estendrà durant sis dies i es tancarà dijous que ve 7 d'octubre amb la presentació dels resultats en la clausura de Createc Pro, els participants hauran de buscar solucions intel·ligents per a millorar els sistemes de captura de les serps i les formes de preservació de la sargantana pitiüsa.

Per a això, hauran d'enfrontar-se a quatre reptes: dissenyar paranys intel·ligents per a serps, substituir al ratolí com a esquer, trobar un mètode de trasllat i d'avís de captura per als paranys col·locats en llocs de difícil accés i millorar els hàbitats urbans i zones públiques per a sargantanes.

Els equips compten amb el suport i assessorament d'experts en biologia de colobres, biologia de sargantanes, informació sobre mecanismes de parany ja existents per a tenir una base sòlida sobre la qual treballar.

La marató també està obert a la participació de tota la ciutadania mitjançant l'enviament de fotos de sargantanes en diferents entorns a fi de poder identificar i reproduir els seus hàbitats en espais urbans i zones públiques on es puguin preservar. Les fotografies es poden enviar al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Wpp