Gener 06, 2025
perfil del contractant
autoliquidacions
Tràmits online
certificatsviatge

Notícies

Agenda cultural, esportiva i d'activitats

Cultura

Auditori de Can Ventosa

L'Auditori de l'Espai Cultural Can Ventosa, com a sala d'actes polivalent, està equipat tècnicament per a la realització de les diferents manifestacions artístiques complemèntaries a l'oferta cultural de l'Ajuntament d'Eivissa, com és el teatre, la dansa, la música, el cinema, etc.

L'aforament de l'Auditori és de 450 localitats entre la platea i l'amfiteatre. L'escenari té una embocadura de 13 metres d'amplaria, 11 metres de profunditat i 6 metres d'alçada, permetent així, la representació de tot tipus d'arts escèniques.

Adreça: Av. Ignasi Wallis, 36
Telèfon: 971 39 75 38
Fax: 971 31 01 21
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Horari de l'Auditori: de dilluns a divendres de 9 a 14 h i de 17 a 22 h

Resum històric d'Eivissa Medieval

Històric de la Festa Eivissa Medieval

Festa Eivissa Medieval 2000
AMB 50.000 VISITES
Primera edició de la festa EIVISSA MEDIEVAL per commemorar la declaració de la zona emmurallada de Dalt Vila de la ciutat d’Eivissa com Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el desembre de 1999, conjuntament amb altres llocs de l’illa d’Eivissa i les praderies de posidònia del mar entre Eivissa i Formentera. Es va celebrar durant els dies 27 i 28 de maig a Dalt Vila, amb zones de petits artesans, mercat d’Eivissa, mercat d’alimentació, mercat àrab i mercat medieval, a més d’organitzar-se visites guiades al poblat fenici de sa Caleta i a la reserva natural de ses Salines del municipi de San Josep i visites a la necròpoli púnica del Puig dels Molins i el museu arqueològic.

Paral•lelament es va portar a terme un ampli programa cultural de teatre, exposicions, concerts i activitats d’animació de carrer.
Concerts i actuacions musicals:
Banda Ciutat d’Eivissa, fanfàrria renaixentista, músics medievals, concert d’òrgan amb Adolfo Vilallonga Juan, Cor del Conservatori Professional d’Eivissa, Orquestra d’alumnes del Patronat Municipal de Música, concert d’òrgan Jordi Martí.
Ball i folklore:
Colla de Vila, Colla de sa Bodega, grup “Tierras del Cid” de Burgos, Danses del Nil “Nur Banu”, Danses àrabs Grup Ra’s Arab.
Exposicions:
Exposició de documents antics i objectes de l’època púnica a la medieval.
Animació de carrer i teatre:
Grup Foc i Fum d’Eivissa, Grup Pingaliraina de Saragossa, faquir, encantador de serps, joglar, teatre medieval, malabars, romanços i espectacle de foc.
Altres:
Passejos amb dromedaris i tir amb arc.

Festa Eivissa Medieval 2001
AMB 75.000 VISITES
La segona edició de la festa EIVISSA MEDIEVAL per commemorar la declaració de la zona emmurallada de Dalt Vila de la ciutat d’Eivissa com Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, es va portar a terme a Dalt Vila els dies 11, 12 i 13 de maig de 2001.

Va haver zones de tallers artesans i alquimistes, mercat d’Eivissa, mercat d’alimentació i herboristeria, mercat àrab, petits artesans i mercat jueu.

A més, també va haver visites guiades a la necròpoli púnica del Puig dels Molins, Patrimoni de la Humanitat, i visites al museu arqueològic, Catedral i esglésies de Dalt Vila amb entrades gratuïtes.

El programa cultural va ser el següent:
Concerts i actuacions musicals:
Banda Simfònica Ciutat d’Eivissa, Fanfàrria renaixentista del Patronat Municipal de Música, músics medievals, Grup Menestrils d’Ontinyent, Grup Els Derniers Trouvères de Paris.
Ball i folklore:
Colla de Vila, música i balls del Marroc Grup Gnawa, danses de ‘Cavallets medievals de cartó’ de l’Escola de Música i Dansa de Mallorca-Bartomeu Ensenyat, Colla de sa Bodega.
Exposicions:
Objectes de l’època púnica a la medieval.
Animació de carrer i teatre:
Sbandieratori Castelli d’Itàlia, Grup Foc i Fum d’Eivissa, malabaristes de Madrid, justes medievals a peu del grup Mesnadas de Burgos, espectacle de foc, fakir Nils d’Alemanya, Mag Zapata, grup de música medieval El Sogall de Castalla (Alacant) i personatges d’època del grup La Recua de Valladolid.
Altres:
Exhibició de linxs, espectacle de falconeria i venda de maravedís.

Festa Eivissa Medieval 2002
AMB 110.000 VISITES
La tercera edició de la festa EIVISSA MEDIEVAL per commemorar la declaració de la zona emmurallada de Dalt Vila de la ciutat d’Eivissa com Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, es va portar a terme a Dalt Vila els dies 10, 11 i 12 de maig de 2002.

Va haver zones de tallers i artesans, mercat d’Eivissa, zona amb falconeria, tavernes, menjars, mercats àrab i jueu. També hi va haver conferències en dies previs a la festa: “Vida quotidiana en l’Eivissa Medieval” a càrrec de Maria Barceló, professora d’Història Medieval de la Universitat de les Illes Balears i “Alimentació en l’època medieval” a càrrec de Maria Soler, membre del departament d’Història Medieval de la Universitat de Barcelona amb degustació de cuina de l’època.

També es va portar a terme durant la festa les visites guiades a la necròpoli púnica del Puig dels Molins, Patrimoni de la Humanitat, a més de poder-se visitar gratuïtament el Museu Arqueològic, la Catedral i les esglésies de Dalt Vila.

El programa cultural va ser el següent:
Concerts i actuacions musicals: Banda Sinfònica Ciutat’d Eivissa, Músics cerimonials dels Ajuntaments de Castelló de la Plana, Tarragona, Palma i de la Ciutat d’Eivissa, grup “Ars Combinatòria” de Cano López, Quartet vocal “Gaudium Musicae”, Quintet de vent “A el•legoria”, “Schola Gregoriana de Mallorca”, Cor de cant religiós de la Illa de Huar (Croàcia), Grup Cru i Rodamons.
Ball i folklore:
Colla de sa Bodega, grup de danses àrabs “Jakaranda” i grup de danses jueves “Arteherencia”.
Animació de carrer i teatre:
Malabars, faquir, ‘cabezudos’, Grup de teatre Mariano Aguirre de Madrid, grup de teatre “Rodamons”, música medieval Gregorio Paniagua, noces sefardita, cavallers templaris, contes, romanços, danses medievals i tallers d’oficis. Tallers de malabars per a nens.
Altres:
Dromedaris, cetreria, tir amb arc.

Festa Eivissa Medieval 2003
AMB 136.000 VISITES
La quarta edició de la festa EIVISSA MEDIEVAL per commemorar la declaració de la zona emmurallada de Dalt Vila de la ciutat d’Eivissa com Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, es va portar a terme en Dalt Vila els dies 9, 10 i 11 de maig de 2003.

Prop d’un quilòmetre de carrers, places i baluards conformen la zona on se celebra la festa medieval, amb una àmplia oferta: zones d’artesans, tallers tradicionals i mercat d’Eivissa, mercat d’artesans i menjar oriental, zona d’alimentació, zona amb falconeria, jardí màgic i zona de tavernes i menjars. També es va portar a terme durant la festa les visites guiades a la necròpoli púnica del Puig dels Molins, Patrimoni de la Humanitat, a més de la possibilitat de poder visitar gratuïtament el Museu Arqueològic, la Catedral i les esglésies de Dalt Vila.

El programa cultural va ser el següent:
Concerts i actuacions musicals:
Banda Ciutat d’Eivissa, Fanfàrria renaixentista del Patronat Municipal de Música, Jordi Savall (viola de gamba), Angelo Comotto (òrgan), Els Goliards (música medieval), Judith Cohen i grup Mizraim (cançó sefardí).
Ball i folklore:
Grup de danses àrabs Layali i Nur Banu, Grup de música àrab del Suen, ballarina morisca.
Animació de carrer i teatre:
Sbandieratori Aretini (Arezzo-Itàlia), Grup de teatre de Mariano Aguirre, Grup de teatre Pingaliraina, Grup de teatre Comèdia dell’Art Els Bufons, Grup de teatre de l’I.B. Quartó de Portmany, Foc i Fum d’Eivissa, Grup teatre Els Bufons, malabarista i llençafocs Cessés Cesarini, Grup de música cèltica Alambí, contacontes. Altres: Falconeria, asenets, exhibició de tir amb ballestes Balestrieri di Assisi, tallers d’oficis antics, tallers d’oficis tradicionals d’Eivissa, ‘queimadas’.

Festa Eivissa Medieval 2004
AMB PROP DE 140.000 VISITES
La cinquena edició de la festa EIVISSA MEDIEVAL per commemorar la declaració de la zona emmurallada de Dalt Vila de la ciutat d’Eivissa com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, es va portar a terme els dies 7, 8 i 9 de maig de 2004.

El mercat medieval es va desenvolupar en els carrers, places i baluards que conformen aquesta zona amb tallers, artesans, Mercat d’Eivissa amb tallers d’oficis tradicionals, artesans i alimentació pròpia de l’illa, jardí màgic per a nens, mercat oriental amb menjars àrabs i sefardites, herbes medicinals, alimentació, tavernes i menjars.

També es va poder visitar gratuïtament el Museu Arqueològic, la Catedral i les esglésies de Dalt Vila, així com visites guiades a la Necròpoli Púnica del Puig dels Molins, també Patrimoni de la Humanitat.

El programa cultural va ser el següent:
Concerts i actuacions musicals:
Banda Ciutat d’Eivissa, Grup de música sefardita Psalteria de Praga, Orquestra de Conservatori Professional d’Eivissa i Formentera, Quartet de metall Adolfo Vilallonga i Grup A Al•legoria.
Ball i folklore:
Centre de Dansa, Danses medievals de ‘cavallets i cossiers’ de l’Escola de Música i Dansa de Mallorca “Bartomeu Ensenyat”.
Exposicions:
Documents “Els papers de la sal” de l’Arxiu Històric Municipal d’Eivissa.
Animació de carrer i teatre:
Taller de disfresses medievals, contacontes, titelles per a nens, Grup Amateur de Teatre-GAT i Grup de teatre Morboria de Madrid.
Altres:
Exhibició de tocs tradicionals de les campanes del segle XVI-XVII de la Catedral d’Eivissa.

Festa Eivissa Medieval 2005 AMB UNES 150.000 VISITES
La sisena edició de la festa EIVISSA MEDIEVAL per a commemorar la declaració de la zona emmurallada de Dalt Vila de la ciutat d’Eivissa com Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, es va portar a terme els dies 6, 7 i 8 de maig de 2005.

Aquest any es va ampliar el recinte de la festa amb la incorporació de la zona extramurs propera a l’entrada principal, amb el que el recorregut superava el quilòmetre de longitud. El mercat medieval va tenir mercat d’Eivissa, amb artesans, tallers d’oficis tradicionals i alimentació de l’illa, i tallers, artesans, zona de diversió per a nens, mercat oriental amb menjars àrabs i sefardites, herbes medicinals, alimentació, tavernes i menjars.

Es van seguir fent visites guiades gratuïtes a la Necròpoli Púnica del Puig dels Molins i es va poder visitar el Museu Arqueològic, la Catedral i les esglésies de Dalt Vila.

El programa cultural va ser el següent:
Concerts i actuacions musicals:
Grup de flautes travesseres Yebisah, Quartet vocal Quatre per Quatre, Grup de metall Eivissa Brass, Cor Ciutat d’Eivissa i Grup de música àrab Moulay Sherif.
Ball i folklore:
Grup de sonadors de flaütes de tres forats tradicionals d’Eivissa, Grup de gaiters, flautins i tamborins de l’Escola de Música i Dansa de Mallorca “Bartomeu Enseñat” i Rachida Ararat (dansa àrab).
Exposicions:
Gallines de diverses races.
Animació de carrer i teatre:
Grup de teatre Morboria de Madrid, Grup de titelles La Caracola d’Eivissa, Grup de teatre de Mariano Aguirre, Grup de teatre de l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa, Grup Amateur de Teatre-GAT d’Eivissa, Grup Sac Espectacles, rondes musicals, joglars, camallargs, serps, Grup Foc i Fum d’Eivissa, Tragaleguas Teatre i Els Créixens de la Cort.
Altres:
Exhibició de tocs tradicionals de les campanes dels segles XVI-XVII de la Catedral d’Eivissa, falconeria, asenets, divertijocs per a nens i focs d’artifici.

Festa Eivissa Medieval 2006
AMB UNES 150.000 VISITES
La setena edició de la festa EIVISSA MEDIEVAL per commemorar la declaració de la zona emmurallada de Dalt Vila de la ciutat d’Eivissa com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, es va portar a terme els dies 12, 13 i 14 de maig de 2006.

El recinte de la festa, en la zona de Dalt Vila i la zona extramurs propera a l’entrada principal, va conformar un llarg recorregut d’un quilòmetre de longitud, entre carrers, places i baluards.

El mercat medieval va tenir la presència d’artesans, tallers d’oficis tradicionals i alimentació d’Eivissa, i tallers, artesans, zona de diversió per a nens, mercat oriental amb menjars àrabs i sefardites, herbes medicinals, alimentació, tavernes i menjars. Es va poder visitar de forma gratuïta la Necròpoli Púnica del Puig dels Molins i es va poder visitar el Museu Arqueològic, la Catedral i l’església de Santo Domingo a Dalt Vila.

El programa cultural i d’animació va ser el següent: Espectacles de dansa acrobàtica a les muralles:
Deambulants
Concerts i actuacions musicals:
Sextet renaixentista de metall i percussió del Patronat Municipal de Música d’Eivissa, duo Jordi Savall i Pedro Estevan, trio Maria Lafitte, Miriam Encinas i Lautaro Roses, Banda Sinfònica Ciutat d’Eivissa, duo Lina Tur Bonet i Philippe Grisvard.
Ball i folklore:
Centre de Dansa d’Eivissa, Grup d’arrel tradicional “Corbs de Sant Nofre” i “Dimonis de Sant Joan” de Mallorca, Grup de gaiters de l’Escola de Música i Dansa “Bartomeu Enseñat” de Mallorca, Rachida Ararat i el grup de música Gnawa Elnida.
Teatre:
Grup de teatre de Mariano Aguirre de Madrid i Grup de Teatre de l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa.
Exposicions:
Granja d’animals i Muralles i Fortificacions a les Illes Balears.
Jocs:
Parc infantil amb jocs medievals.
Animació de carrer:
Grup Foc i Fum d’Eivissa, Grup acrobacia Dimitri, Grup de música Mountain Kids, Falconeria, L’Home Orquestra, Grup equilibristes Oksana Rodina, Grup contorsionistas Nicolai i Cia., grup de música Els Berros de la Cort, grup de lluites medievals Excalibur, grup Ozo i grup Tragaleguas.
Altres:
Exhibició de tocs tradicionals de les campanes dels segles XVI-XVII de la Catedral d’Eivissa i visites als museus arqueològic, necròpolis púnica, Catedral i Església de Sant Domingo.

Festa Eivissa Medieval 2007
AMB MÉS DE 120.000 VISITES
L’octava edició de la festa EIVISSA MEDIEVAL per commemorar la declaració de la zona emmurallada de Dalt Vila de la ciutat d’Eivissa com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, es desenvolupà els dies 11, 12 i 13 de maig de 2007. El llarg recorregut d’un quilòmetre de longitud, entre carrers, places i baluards del recinte, se situa en la zona de Dalt Vila i la zona extramurs propera a l’entrada principal.

El mercat medieval va tenir la presència d’artesans, tallers d’oficis tradicionals i alimentació d’Eivissa, i tallers, artesans, zona de diversió per a infants, mercat oriental amb menjars àrabs i sefardites, herbes medicinals, alimentació, tavernes i menjars varis. Es pogué visitar de forma gratuïta la Necròpolis Púnica del Puig des Molins i els Museus Arqueològic i de la Catedral, el nou centre d’interpretació “Madina Yabisah” de la casa de la Cúria, el nou Museu Puget i l’església de Sant Domingo a Dalt Vila.

El programa cultural i d’animació fou el següent:
Espectacles:
Companyia Res de Res en Blanc: Teatre-circ acrobàtic “Ínsula”. Sbandieratori i Músics d’Arezzo (Itàlia): Acrobàcia amb banderes.
Concerts i actuacions musicals:
Angelo Comotto, organista: Música sacra.
Al Maqam: Música àrab.
Orquestra de cordes de l’Escola del Patronat Municipal de Música d’Eivissa.
Suhail Ensemble: Música àrab.
Banda Simfònica Ciutat d’Eivissa: Marxes mores i cristianes.
Boughaleb Laarif: Música àrab.
Dansa:
Cia. de ballet del Centre de Dansa: Espectacle “Fantasia oriental”.
Cia. de ballet de dansa oriental Nur Banú: Espectacle “Arabesque”.
Ball i folklore:
Danses religioses medievals amb els “Cossiers i Cavallets” de l’Escola de Música i Dansa Bartomeu Enseñat de Mallorca.
Teatre:
Cia. Troupe del Cretino de Madrid: Teatre multilingüe “Shakespeare and Sespir i Seeespir”.
Cia. Roseland Musical de Barcelona: Teatre musical “Les Mil i una Nits”.
Cachirulo i Cia.: Animació per a infants “Locas aventuras de unas marionetas en el Medioevo”.
Cia. De teatre GAT: “La Cueva de Salamanca”.
Exposicions:
Restes arqueològiques des de l’època feniciopúnica a l’època àrab: Museu Arqueològic.
Objectes, ornaments, pintura i imatgeria religiosa: Museu Diocesà de la Catedral.
Quadres i aquarel•les dels pintors Puget: Palau Can Llaudis.
Interpretació de la ciutat i les seues murades medievals: Centre Madina Yabisah a la Casa de la Cúria.
Necròpolis púnica: Puig des Molins.
Jocs per a infants:
Parc Infantil estàtic.
Jocs de l’Antiguitat: jocs púnics, romans i medievals.
Animació de carrer:
Cercaviles, conta contes, teatre de carrer, danses, música, equilibrisme, malabarisme, saltimbanquis i doma de serpents amb els grups Tragaleguas, El Ball de San Vito, El Carro dels Metjastres, Lurte, Moulay Sheriff i el seu grup, El Cec i el seu Pigall, Nikolai i Cia., El Gran Rufus, Los Rubitos, Cremallera Teatre i Foc i Fum d’Eivissa.
Altres espectacles:
Falconeria. Altres:
Exhibició de tocs tradicionals de les campanes dels segles XVI-XVII de la Catedral d’Eivissa.
Visites a la Catedral i Església de Sant Domingo.

Festa Eivissa Medieval 2008
La novena edició de la festa EIVISSA MEDIEVAL per commemorar la declaració per la UNESCO de la zona emmurallada de la ciutat d’Eivissa com a Patrimoni de la Humanitat, juntament amb la Necròpolis Púnica del Puig des Molins d’Eivissa, el poblat fenici de sa Caleta al municipi de Sant Josep de sa Talaia (Eivissa) i les praderies de posidònies entre les illes d’Eivissa i Formentera, va tenir lloc els dies 9, 10 i 11 de maig de 2008. L’assistència de públic fou semblant als últims anys, amb més presència de turistes que vengueren a veure aquesta emblemàtica festa. L’activitat es va desenvolupar en la zona històrica de Dalt Vila, dins de les muralles renaixentistes, i l'entrada al citat recinte, com ja és tradicional, en un recorregut de carrers, places i baluards d’aproximadament un quilòmetre de longitud.

Les activitats que es van portar a terme en aquesta edició van tenir en compte, d’una banda, donar a conèixer les diverses cultures que es van desenvolupar a Eivissa des de l’antiguitat fins a l'època renaixentista, mitjançant activitats culturals, mostra i demostracions d'oficis tradicionals, activitats lúdiques per a nens i mercats diversos i, per altra banda, commemorar el 800 aniversari del naixement del Rei Jaime I el Conquistador.

El programa cultural i d’animació va ser el següent:
Espectacles:
Cia. Bungy System de Madrid: acrobàcia aèria “Drakonium”.
Concerts i actuacions musicals:
Angelo Comotto, órgano, i el quartet de metalls “Renaixement Brass d’Eivissa”: música sacra i religiosa.
Rosa Zaragoza i el seu: cançó sefardita. Quartet vocal “ArtQambra” de Barcelona: cançó profana renaixentista.
Ensemble de Xeremies “Miguel de Arrozpide” de Pamplona: música religiosa i profana del Renaixement.
Orquestra del Conservatori Professional d’Eivissa: música renaixentista i barroca.
Banda Simfònica Ciutat d’Eivissa: marxes mores i cristianes i música d’inspiració medieval i renaixentista.
Quartet Medieval d’Urueña (Valladolid): música del temps del Rei Jaume I.
Dansa:
Zorah Leduc i el grup de dansa “Zinué”: espectacle de dansa andalusí “Las poetisas de Al-Andalus” i l’espectacle de dansa oriental “Isis”.
Ball popular i folklore:
Cercavila dels grups d’animació tradicional “Sant Antoni i els dimonis” i de capgrossos “S’Estol del Rei en Jaume” de la associació “Sarao alcudienc” d’Alcúdia (Mallorca).
Exhibició de música folklòrica d’Eivissa.
Teatre:
Cia. Morboria de Madrid: teatre interactiu “La calle del pánico”.
Cia. de teatre GAT d’Eivissa: teatre renaixentista “El viejo celoso” de Miguel de Cervantes.
Cia. de teatre “Quartó de Portmany” de Sant Antoni de Portmany: teatre renaixentista “Tirant lo Blanc” de Joanot Martorell.
Exposicions:
Eines de camperols.
Planetari itinerant de l’Obra social de la Caixa.
Història de la creació i desenvolupament de la ciutat d’Eivissa i dels muralles des de l’època púnica a la renaixentista: Centre d’Interpretació “Madina Yabisah”.
Armament de l’època renaixentista a Eivissa: Baluard de Sant Jaume.
Rests arqueològics de l’època púnica a l’època medieval islàmica: Museu Arqueològic.
Pintures, aquarel•les i dibuixos de Narcís Puget Viñas i de Narcís Puget Riquer i exposició temporal “Costumisme i Paisatge” de la col•lecció Antònia M. Marí Tur: Museu Puget.
Objectes, vestuaris ornamentals i pintura religiosa: Museu Diocesà de la Catedral d’Eivissa.
Jocs i animació per a nens:
Parc infantil amb jocs antics i escola d’escuders. Cia. La Caracola d’Eivissa: teatre de titelles “La espada en la roca”.
Cachirulo y Cia. d’Eivissa: teatre interactiu “Cachirulo y sus amigos y sus locas aventuras medievales”.
Animació de carrer:
Grup Foc i Fum d’Eivissa, grup de teatre de carrer “Saltinpunqui”, grup portuguès de música “Tuttis Catraputtis”, grup de música “Pan de capazo”, grup de teatre de carrer “A tres manos”, grup de animació “Mephisto-Circus”, grup de música marroquí “Al Caravan”, ballarines àrabs, cercaviles, contacontes, danses, equilibrisme, malabarisme, saltimbanquis i doma de serpents.
Altres espectacles:
Associació Cultural Hispania Romana: Campament romà, demostracions i cercaviles de la Legió VIIII Hispana.

Museu Puget

Museu PugetEl Museu Puget està instal·lat en un casal noble de Dalt Vila a l'antic carrer Major. Actualment, aquest tram s’anomena carrer Sant Ciriac, per al·lusió a la petita capella en honor a l'esmentat sant, la celebració del qual va coincidir amb el dia d'entrada de les tropes cristianes a la ciutadella i que es troba situada en un dels passadissos d'accés a la fortificació que van permetre l'assalt de la mateixa deixant Eivissa lligada per dret a l'Arquebisbat de Tarragona i a la Corona d'Aragó.

L’edifici alberga actualment la col•lecció de 130 obres pictòriques de Narcís Puget Riquer i de Narcís Puget Viñas, donades a l’Estat per la família. Es tracta d’olis i aquarel•les d’estil costumista, que recullen paisatges i escenes de la vida quotidiana a Eivissa de principis i de la meitat del segle XX.

El casal és conegut popularment pel nom de Can Comasema, per ser la família Palou de Comasema, d'origen mallorquí, qui la va habitar i va ser la seva propietària al s.XIX. Aquesta família estava emparentada alhora amb una altra d'origen català, els Llaudis, la presència de la qual a l'esmentada casa data del s. XVIII, molt acabalada i pertanyent a l'estament militar, amb propietats rurals i urbanes a l'illa.

Però potser la part més antiga de la casa dati del s. XV, ja que l'aparició de l'escut d'una altra família, els Francolí, també d’origen català, als capitells d'algunes pilastres del pati, assenyala com a probable una fàbrica posterior a la data de la conquesta catalanoaragonesa l’any 1235.

Precisament, aquest fet farà possible l'arribada a l'illa dels artífexs i artistes imbuïts dels corrents del gòtic d'influència catalana que al seu torn s'havien anat decantant i rebent l'estil des de la França meridional en data molt tardana, aconseguint a la fi una estètica summament original i amb característiques pròpies.

La façana principal s'orienta cap al sud i és de parament enlluït, molt sòbria. La noble porta és d'arc de mig punt amb dovelles de carreu, a sobre de la qual clau s'alça l'escut de la família Llaudis rematat per un elm de cavaller.

La part superior de la porta es cala amb un gran finestral de tres arcs de mig punt, d'elegant traçat, emmarcat per un arrabà lobulat i decorat per una garlanda de rosetes que neixen i moren en dues gerretes. L'arc central del finestral descansa sobre fines columnetes de fust llis de marbre blanc i capitell de motius vegetals.

El vestíbul es desenvolupa entorn d'un celobert amb balconada, permetent l'accés a la planta superior mitjançant una escala de pedra volada al descobert, de calada barana amb rosasses que conclou en un arc apuntat.

L'arc d'accés a la planta central és escarser i són precisament a les impostes dels seus muntants on apareixen els petits escuts dels Francolí. Aquesta planta està composta per tres habitacions, les portes de comunicació de les quals són arcs carpanells amb motllures alternes còncaves i convexes, interposant-se a l'altura de l'arrencada de l'arc uns petits capitells imposta de tema vegetal i emmarcant-se'n algunes amb un arrabà. Dues d'aquestes sales tenen enteixinat de cassetons amb ornaments de traceria gòtica a la zona de trobada amb el mur.

En la planta superior es troben dues grans sales i diverses habitacions obertes al nord. Els elements decoratius es concentren en les motllures de les finestres sent molt freqüents els arcs conopials amb decoració lobulada i vegetal. L'existència i proporcions d'aquestes sales es vinculen amb l'afició de l'arquitectura tardomedieval catalana pels grans espais diàfans.

Horari de visites:

Abril/maig/juny/setembre
Dimarts a diumenges 10 a 14 h
Dimarts a divendres 17 a 20 h
Juliol/agost
Dimarts a diumenges 10 a 14 h
Dimarts a divendres 18 a 21 h
Octubre/març
Dimarts-divendres 10 a 16.30h
Dissabtes-diumenges 10 a 14 h

Dilluns tancam sempre.