Novembre 12, 2024

ajuntamentdaltvila

Smart City World Expo CongressL’Ajuntament d’Eivissa exposa a l’Smart City Expo World Congress les seues iniciatives per liderar la transició energètica, i participa en trobades per implementar noves tecnologies i millores la gestió de recursos.

L’Ajuntament d’Eivissa està participant aquesta setmana a l’Smart City Expo World Congress que s’està celebrant a Barcelona. Així, durant tota la jornada d’aquest dijous 21 de novembre, la primera tinent d’alcalde, Elena López, i el segon tinent d’alcalde, Aitor Morrás, participen en diversos contactes amb empreses vinculades a les noves tecnologies i l’eficiència energètica per implementar nous sistemes ‘intel·ligents’ que ajudin a millorar la gestió dels recursos. A més, aquest dimecres 20 també van participar en una xerrada amb representants de diverses ciutats de la resta de l’Estat en la qual es van posar en comú les polítiques i línies estratègiques que s’estan desenvolupant per descarbonitzar l’Ajuntament, tendir a una emissió zero de C02, i promoure aquest objectiu entre els ciutadans i les empreses del municipi.

«A l'illa d'Eivissa només un 1% de l’energia que es produeix prové de fonts renovables. L'Ajuntament d'Eivissa aposta per donar la volta a aquestes dades» ha explicat Elena López, tinent d’alcalde i regidora d’Urbanisme, Vies Públiques i Esports. En aquesta jornada, els representants de l’Ajuntament han exposat les mesures que s’han començat a adoptar, a partir de la creació de la nova regidoria de Transició Energètica i que ja disposa de 500.000 euros -una part gràcies a fons FEDER- per invertir en projectes d'instal·lació de plaques d’energia solar per autoconsum als edificis municipals, l’augment de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, així com un pla d’estalvi i eficiència energètica en edificis públics mitjançant auditoria energètica i monitoratge de consums.

«Aquestes inversions reduiran la generació de carboni i convertiran a l'Ajuntament d’Eivissa en un dels majors productors d'energia renovable a l'illa» ha senyalat López, qui ha recalcat la importància d’implicar a la ciutadania en aquest projecte: «es crearà una oficina municipal de l'energia per assessorar a la ciutadania sobre les opcions per instal·lar renovables o per fomentar l'estalvi i l'eficiència energètica».

Per la seva banda, tinent d’alcalde i regidor de Mobilitat, Habitatge, Sistemes d’Informació i Millora Contínua, Aitor Morrás, ha participat en trobades amb empreses de noves tecnologies per conèixer de primera mà els nous sistemes de recollida de dades i la seua aplicació útil en la gestió de la ciutat. «Les noves plataformes intel·ligents de recollida i processament de dades ens poden oferir informació sobre els fluxos de persones a la ciutat o el moviment del tràfic, entre moltes altres dades relacionades amb la mobilitat» ha senyalat Morrás, per a qui aquests sistemes de sensorització «es converteixen en ferramentes molt útils per prendre decisions i aplicar mesures en la millora de la ciutat».

Morrás ha destacat l’oportunitat de participar en un congrés que és un «fòrum de coneixement mundial, o ens trobem representants de totes les ciutats del món» i ha destacat l’oportunitat d’aplicar la gestió intel·ligent de les dades a la gestió urbana: «les pràctiques ‘smart’ es poden aplicar a moltes àrees ja que, per exemple, es pot sensoritzar la gestió d’un bé com l’aigua. Les possibilitats són infinites i les hem d’aprofitar».

L’objectiu és que Eivissa s’incorpori a les xarxes de ciutats que s’estan situant en l’avantguarda de la lluita contra el canvi climàtic, i entrant a la Xarxa d'alcaldes pel clima i l'energia d’Europa.