L’Ajuntament d’Eivissa s’ha adherit al projecte ‘Observadors del Mar’ amb el qual el grup ecologista GEN-GOB pretén involucrar a les escoles del municipi en el diagnòstic de la presència, abundància i variabilitat de plàstics a les platges d’Eivissa.
El regidor de Medi Ambient, Jordi Salewski, ha valorat de manera positiva aquesta col·laboració amb el GEN-GOB que ajuda a crear conscienciació mediambiental entre els més joves. ‘Estem contents de donar suport a aquest projecte que ens ajuda al fet que les escoles puguin participar d'aquesta investigació dels plàstics que arriben a les nostres platges i treballar aquesta feina de conscienciació ambiental. Les boixes i boixos estan ja molt conscienciats que molts adults perquè a les escoles es fa molta conscienciació ambiental’, ha dit.
Des de la regidoria de Medi Ambient s’ha aportat 3.000 euros a aquest projecte que ha permès que els centres escolars de sa Colomina i sa Real apadrinen les platges de ses Figueretes i Talamanca. De la mà de la comunitat científica, les alumnes s'encarreguen de recopilar mensualment dades en les platges del municipi, seguint un protocol de mostreig científic estandarditzat per a la classificació de plàstics. Els resultats es publiquen a la web www.observadoresdelmar.es i s’enviem a un científic per a la seva anàlisi.
Des del GEN-GOB han assenyalat que la iniciativa introdueix plenament a la societat en la investigació de la contaminació marina per plàstics, establint-se un intercanvi de coneixements, un treball conjunt i un diàleg amb la comunitat científica de forma presencial i virtual, a través del web.
L’educadora ambiental del GEN-GOB, Agnès Vidal, ha explicat que ‘tenim diferents centres que apadrinen diferents platges i la idea és que un cop al mes vengen a la platja després d'haver estat treballant materials didàctics que hem lliurat al centre. Obtenim dades a partir dels plàstics que trobem ,que els diferenciem per microplàstics i mesoplástics i aquests els enviem a l'equip de científics que treballen amb ells. Hem descobert que molts plàstics vénen de fora amb els corrents marins i no de l’illa’.