Entre les noves adquisicions es troben 2.000 llibres de la biblioteca personal de José Cerdà Gimeno i publicacions donades per Isidor Marí.
L’Arxiu Històric de l’Ajuntament d’Eivissa ha enriquit el seu fons amb noves donacions i adquisicions de documents i llibres entre els quals es troben 2.000 volums de la biblioteca particular de l’humanista José Cerdà Gimeno i llibres i publicacions religioses donades per Isidor Marí, de l’arxiu d’Isidor Macabich.
El regidor de Cultura, Pep Tur, ha assenyalat que ‘aquesta vegada tenim una partida prop nombrosa de donacions centrades en dues col·leccions molt importants com són la de la biblioteca de José Celdrà Gimeno, que ja va donar part del seu arxiu particular i la que ha fet Isidor Marí sobre els fons de l’arxiu Isidor Macabich. Crec que són molt importants tant per les persones que ens les fan, com pel contingut de les dues. Però també tenim altres adquisicions, com per exemple l’adquisició de dos petits olis d’Antoni Marí Ribas Portmany, una donació de Cristina Tur del llibre ‘Miliziani a Eivissa’ de Rafael Alberti dedicat a Juanito del Restaurant Formentera, i una sèrie de monedes d’Antoni Serra, dos d’ells avui mateix que hem d’investigar el seu origen i altres d'època d’Alfonso XII, que també enriquiran el nostre patrimoni històric’
La directora de l’Arxiu, Fanny Tur, ha destacat que ‘a més de les monedes, Antoni Serra ens ha deixat escanejat una sèrie de documentació personal que és molt interessant perquè per exemple hi havia certificats de vacuna dels anys 30 del segle passat. Són certificats de particulars com que s’havien vacunat, com el passaport d’ara. I parlant d’epidèmies vàrem considerar interessant un opuscle d’un metge menorquí sobre l’epidèmia de còlera que va atacar Palma i Maó a l’any 1865 i que Eivissa per sort es va lliurar com de moltes altres’.
Quant a la Biblioteca Humanista José Cerdà Gimeno es compon a més dels 2.000 llibres, de dvds, cds i publicacions periòdiques sobre temes molt diversos com història, biografies, temes jurídics, política, assaig, ètica, religió, espiritualitat, mitologia o literatura. Les persones interessades en aquest material tendran l’opció de consultar-ho o de préstec.
Des de l’AHEiF, han explicat que els llibres s’estan registrant i sent bolcats al catàleg de la Biblioteca de Can Botino perquè els usuaris poden consultar a través de la xarxa al CABIB (catàleg bibliogràfic de les Illes Balears).
Entre els títols es troben un Diccionari d'hebreu; Gramàtica de la llengua hebrea; Llibres sobre la Cábala; biografies de polítics i personatges com Azaña, el Empecinado, Felipe II i El jardin de las Hespérides, en una edició de 1923.
L’Arxiu també compta entre les noves adquisicions amb una sèrie de llibres i publicacions religioses donades per Isidor Marí, de l’arxiu d’Isidor Macabich.
Entre les donacions es troba un exemplar dedicat l'any 1941 per Antoni Costa, capellà de Sant Mateu de ‘La Pagesa d'Ibissa’, drama en tres actes, original i en vers, de Ramón Bordas y Estragués, publicat a Barcelona el 1877 i estrenat al Teatre Català la nit del 4 d'octubre d'aquell any; un exemplar dedicat per l'autor d'Algunas noticias bibliográficas sobre Ibiza y Formentera’ de Joan Llabrés de 1953 o un exemplar dedicat per l'autor d’Apuntes para la Historia Marítima de Ibiza’, de Joan Llabrés Bernal 1958.
A més s’ha registrat un llibre de difunts editat amb l'esquela de María del Carme Bosch de Cardona, morta el 28 d'octubre de 1905; el llibre ‘Notícias bibliográficas y biográficas para la historia de Ibiza’, de Josep Clapés, 1867; la publicació del ‘Novenario dedicado al Santo-Cristo del cementerio’, per el presbiteri D. Mariano Oliver i Planells, cura del parroquià del Salvador d’Eivissa. Impremta de Josep M. Balansat, 1848.
Altres documents curiosos que es podran consultar entre els fons de l’AHEiF és un fulletó editat a impremta de J.Verdera a Eivissa cançó dedicada a la patrona d'Eivissa i una carta mecanoscrita de Miquel Torres dirigida a Macabich on menciona que Macabich estava malalt de laringitis aguda.