El tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Aitor Morrás; el Vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes; el director General d'Innovació, Eduardo Zúñiga; i el director d’Innovació Tecnològica de la UIB, Tomeu Alorda, han presentat aquest matí la I Setmana de la Creativitat i la tecnologia d’Eivissa, Createc, que tindrà lloc a eivissa del 8 al 13 de novembre.
Les jornades estan organitzades per l'Ajuntament d'Eivissa, a través del Viver d'Empreses, i han estat presentades aquest dimecres en un esmorzar amb 18 empreses de base tecnològica creativa.
El tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Aitor Morrás, ha destacat que han participat gairebé 30 persones provinents de 18 empreses de l’illa d'Eivissa i l’objectiu d’aquest es començar a crear una xarxa d’empreses tecnològiques i creatives perquè fa falta impuls per tal de diversificar el model productiu de la ciutat i de l’illa’.
El Vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes ha anunciat que ‘districte 07800 es convertirà en un node de la Xarxa PI+I+D+I gràcies al conveni entre el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial i la Direcció General d'Innovació. ‘Eivissa es pot convertir en un centre neuràlgic de la innovació, i és per això que volem informar que el fet que hi hagi un node de Xarxa PIDI a l'illa no és més que una altra pas més en l'aposta que fa el Govern quant a la diversificació del model productiu i en la seva aposta per la innovació’.
Per part seva, el director general d'Innovació, Eduardo Zúñiga, ha indicat que ‘des de la Direcció General d'Innovació, a través del conveni amb la Fundació Bit, es donarà un suport econòmic per valor de 5.000 euros per a la creació del Fab Lab a la ciutat d’Eivissa. Aquest Fab Lab té com a objectiu digitalitzar la indústria de la ciutat i de l'illa i crear interès entre els joves en la innovació, per a aproximar aquest món als estudiants. En aquest sentit, per exemple, es disposarà d'impressores 3D perquè es puguin testar els projectes que es vagin realitzant’.
Bartomeu Alorda, director d’innovació de la Universitat de les Illes Balears, ha dit que ‘la participació de la UIB en Createc és molt important com a entitat que genera coneixement i ajuda a transformar l’economia a les Baleares.
Participarem en dues parts, per una banda, amb la cessió de la seu de la UIB per a la realització d’aquesta primera edició de Createc i per altra, amb la difusió i posada en marxa del Fab lab d’Eivissa’.
El president de la PIMEEF, Alfonso Rojo, ha destacat que ‘ he transmès a totes les persones de les empreses tecnològiques que són el present i les empreses d'Eivissa necessiten de totes les aportacions que poden fer per millorar i modernitzar el secotr empresarial de la ciutat’.
La I Setmana de la Creativitat i la Tecnologia d’Eivissa ‘Createc’ se celebrarà del 8 al 13 de novembre amb ponents de primer nivell i professionals coneguts de les xarxes socials que oferiran jornades amb diverses temàtiques enfocades a estudiants, professionals, empresaris i públic en general de l’illa, i que es completaran amb una mostra audiovisual i una altra d'artistes digitals.
Aquesta primera edició comptarà amb un ampli programa per a professionals i públic en general que inclourà ponències sobre l'aplicació de la tecnologia 3D en el teixit empresarial eivissenc, la tecnologia Blockchain, l'art digital, l'ús de la tecnologia en els esdeveniments, els videojocs i els espais immersius. També hi haurà una ponència per a reflexionar sobre el futur i cada jornada conclourà amb una sessió d'acompanyament per a construir i assumir la nova visió del món.
Per als estudiants, les sessions estan dedicades a fomentar la creativitat i la tecnologia, a conèixer com els videojocs canvien la seva vida, i a reflexionar sobre les xarxes socials de la mà de conegudes ‘influencers’. A més, hi haurà tallers i xerrades per a artistes, professionals audiovisuals, tècnics i col·leccionistes d'art digital.
Art audiovisual i tallers per a professionals
La I Setmana de la Creativitat i Tecnologia se celebrarà en diferents localitzacions com l'Auditori de Can Ventosa, l'Institut Sa Colomina, la seu de la Universitat de les Illes Balears a Eivissa (UIB) i a l'Escola Universitària de Turisme Felipe Moreno a Eivissa.
El primer dia, el dilluns 8, començarà amb tallers de creació de NFTs(Token no fungibles) per a artistes, professionals audiovisuals, tècnics i col·leccionistes d'art digital, i amb el primer LUZE, nom creatiu de la iniciativa, que inclourà la proposta ‘Visuals Talk, Escena Visualista balear’.
El dilluns a les 20.00 hores també s'inaugurarà una exhibició d'artistes visuals que es podrà veure fins al 13 de novembre
El dimecres 10 al matí tindrà lloc un segon LUZE, amb dues trobades audiovisuals que inclouran una ‘màster class’ de Marta Verde, artista convidada, i una presentació a càrrec de Caen Botto sobre sistemes generatius i creació audiovisual. Totes aquestes activitats tindran lloc a l'Escola Universitària de Turisme Felipe Moreno a Eivissa.
La jornada del dimecres es tancarà amb una mostra audiovisual en viu, també de la iniciativa LUZE, al parc Reina Sofia, de 18.30 a 21.00 hores.
Createc jove i aplicacions 3D
El dimarts 9 i el dimecres 10 al matí en Can Ventosa serà el torn dels estudiants amb les sessions ‘Createc Jove’, dissenyades per l’empresa Sensitive Cities, present en diverses edicions del Youth Mobile Festival (YoMo), del Mobile World Congress, i especialitzada en el foment de les vocacions STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) per les seves sigles en anglès.
Totes dues sessions es tancaran amb xerrades de ‘influencers’ com Claudia García, implicada en l'autoestima i en conscienciar sobre el ‘bulling’, i Marina Rivers, habitual en les converses sobre la generació Z en RTVE, totes dues amb milions de seguidors en Tiktok.
A més, el dimarts, els estudiants comptaran amb una xerrada a càrrec de Toni Bonet Balanzat per a explicar 'Com els videojocs canvien la teva vida'.
Les ponències continuaran el dijous 11 de novembre de 16.00 a 20.00 hores en el Institut sa Colomina i estaran enfocades a empresaris, professionals i públic en general, amb especialistes que explicaran l'aplicació de la impressió 3D en la indústria. En aquestes xerrades també es donaran exemples per a sectors concrets com la moda, l'ortopèdia, el món dental, la construcció, la decoració i la indústria de béns i equips. Finalment, s'abordaran les tendències de futur.
Jornades Createc 2021
Les jornades Createc 2021 es desenvoluparan el divendres 12 i dissabte 13 en la seu de la UIB amb nou ponències que oferiran especialistes d'alt nivell, també per a empresaris, professionals i públic en general.
Les xerrades del divendres abordaran qüestions com ‘El Blockchain i el canvi de paradigma’, a càrrec de Eneko Knorr, especialitzat en startups tecnològiques; ‘L'art digital i les noves relacions’, que oferirà el crític d'art i escriptor Paul Waelder; ‘Ètica i Tecnologia’, pel consultor Luis Montero i la ponència ‘Què esperar del futur’, de la consultora estratègica d'entorns complexos, Elisabet Rosselló i la investigadora Andrea García Rodríguez.
També inclouran les ponències sobre ‘Innovació i tecnologia de productes digitals’, per Ángel Barbero, director d'estratègia i innovació, i ‘Reconeix-te-Reubica't’, per la storyteller i story coach, Eva Snijders.
El dissabte, la setmana es tancarà amb les ponències ‘Creativitat i nous públics; els nous esdeveniments’, per l'especialista en processos de transformació empresarial Genís Roca; ‘Videojocs i nous espais immersius’, per Eurídice Cabanes, doctora en Filosofia de la Tecnologia; taller de Francisco Asensi, és director de desenvolupament de negoci digital a DeaPlaneta, especialista en estratègia digital i desenvolupament de negoci per productes audiovisuals i finalment, ‘Construeix la teva nova visió del món’, a càrrec de Eva Snijders.
Les jornades es podran seguir de manera presencial o per streaming.