L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, acompanyat del comissari de la Policia Nacional a Eivissa, Manuel Hernández, i el regidor de Patrimoni, Pep Tur, han visitat l’edifici d’habitatges municipals del barri de sa Penya, recentment rehabilitat, que a partir d’aquesta setmana començarà a acollir al funcionariat del Cos Nacional de Policia.
L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha destacat que ‘aquest edifici es posa en marxa en un moment històric pel barri, en el que no s’ha deixat de fer feina d’una manera integral. És un procés molt llarg en el que l'Ajuntament durant diferents mandats i governants ha estat sempre com a objectiu recuperar el barri de sa Penya i normalitzar-lo com un barri més de la ciutat. Sempre tenint en compte que està dins d'una joia patrimonial reconeguda per la Unesco, un barri amb una riquesa patrimonial com a pocs a les Illes Balears i al país i que qualsevol Ajuntament estaria preocupat i destinaria molts esforços per a recuperar’.
‘Hi ha exemples en diferents ciutats d'Espanya amb processos similars on entren diferents variants complexes de solucionar que duen molt de temps. Podem dir que estem en el final del recorregut’.
Ruiz ha agraït també la confiança de la Policia Nacional en aquest projecte. ‘Una feina contínua en l’àmbit social, patrimonial, una feina sense remor i tinc que agraïr a molts de departaments de l’Ajuntament aquesta entrega diaria al barri. Aquesta actuació se suma a totes les realitzades al barri com el FABLAB a sa Drassaneta, realitzat des de Modernització, i per descomptat les regidories de Policia, Nucli Històric i Patrimoni, Vies Públiques i Medi Ambient, que fan una feina contínua en el dia a dia’, ha recordat.
Per la seva banda, el cap de la Policia Nacional d’Eivissa, Manuel Hernández, ha afirmat que ‘amb aquest fet s'aconseguien dos objectius importants: contribuir a millorar la sensació de seguretat d'un barri i millorar la problemàtica en relació amb els habitatges que tenim per a funcionaris en general i policies en particular. Aquesta mesura en principi és tremendament esperançadora per a les dues coses. Estarem molt pendents en com va evolucionant aquesta integració en sa Penya a la ciutat d'una manera completa’.
Les obres, que han estat finançades pel Consorci Patrimoni de la Humanitat, han consistit en la rehabilitació dels habitatges de tota l’illa entre els carrers Alt i Retir, on s’ha passat de 44 infrahabitatges a 12 habitatges, amb un pressupost d’1,9 milions d’euros. També s’han duit a terme les obres d’urbanització dels mateixos carrers Alt i Retir, amb una inversió de 690 mil euros, que han consistit en la renovació de totes les instal·lacions i soterrament del cablejat.
També s’ha dut a terme la compra del mobiliari dels habitatges i la millora de la instal·lació elèctrica del barri per import de 117 mil euros.
Els habitatges, d'entre 45 i 75 metres quadrats, estan situats en una superfície total de 940 metres quadrats i distribuïts en tres nivells: planta soterrada i dues plantes. Compten amb una o dues habitacions amb sala d'estar, menjador i cuina i s’han construït seguint criteris d'estalvi energètic.
El projecte, que ha estat redactat i dirigit pels tècnics municipals Ángela Rodríguez, Óscar del Rincón, Javier Pons i Manuel Navarro, ha comptat amb la recuperació del contorn original de l’edifici i la supressió de les parts afegides i parasitàries no originals.