Gener 20, 2025

ajuntamentdaltvila

Reunió amb Secretari Estat de TuriseLa ciutat d’Eivissa rebrà una inversió de 9 milions d’euros per a la rehabilitació dels barris històrics i la finalització de l’obra del Parador a travès de diferents línies d’inversions del Ministeri deTurisme i el Govern Balear.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, el Secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, la Directora General de Turisme del Govern, Rosana Morillo, i el conseller de Mobilitat i Transports, Josep Marí Ribas, s’han reunit aquest matí per avaluar les inversions a la ciutat incloses dins el Pla de Sostenibilitat Turística en la Marina, Port i Ciutat d'Eivissa i les inversions provinents de la subvenció atorgada al Grup de Ciutats Patrimoni a través dels Fons Next Gen.

El Pla de Sostenibilitat va estat seleccionat per la Conferència Sectorial de Turisme per a ser finançat amb aportacions, a part iguals, per la Secretaria d’Estat de Turisme, l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB) del Govern de les Illes Balears i Ajuntament d’Eivissa.

A la reunió també hi ha assistit el Director Insular de l’Administració de l’estat a les Pitiüses, Enrique Sánchez, el regidor de Cultura i Patrimoni, Pep Tur i la regidora de Turisme, Dessiré Ruiz.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha agraït ‘les importants inversions previstes a la ciutat d’Eivissa que arriben des del Govern de l’Estat a través de diverses línies, entre elles, els 45 milions d’euros destinats al Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya, dels quals 3 milions van destinats a diferents projectes al nostre municipi com són la millora de l'accessibilitat i a la renovació del sistema d'il·luminació per un altre més eficient energèticament als carrers Santa María i Tur de Montis, passeig Vara de Rey i plaça de Sa Carrossa’.
‘També tenim en marxa els projectes del Pla de Sostenibilitat Turística que preveu una inversió de 2.697.090 d’euros, entre el 2022 i el 2024. Son una sèrie d’inversions importants per seguir millorant els barris històrics de la ciutat ja que la declaració de Patrimoni Mundial ens obliga a assumir el manteniment que, en el cas de les zones històriques és molt més dificultós i sensible, i per aquest motiu hem reclamat el compromís de les administracions estatals en el manteniment dels bens patrimonials de forma conjunta’, ha afegit l’alcalde d’Eivissa.

Per la seva banda, el Secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, ha assenyalat que ‘Eivissa lidera la recuperació de les destinacions espanyoles de cara a la temporada d'estiu, amb unes perspectives que apunten al fet que se superaran els registres de l'etapa prepandèmia, segons les dades que manegem. És una gran notícia que els turistes tornin. Però amb ells tornen també els reptes que teníem arracades d'afrontar i en els quals ens hem posat a treballar: la desestacionalització i generació d'experiència turística complementària, sostenibilitat social i mediambiental i convivència entre el visitant i el resident’.

El Pla de Sostenibilitat Turística d’Eivissa contempla sis eixos: mesures de reducció d'impacte ambiental, rehabilitació urbana, sostenibilitat, innovació, sensibilització i un seguiment permanent, i set actuacions a realitzar.
Pel que fa al primer eix de mesures de reducció d’impacte ambiental, l’Ajuntament d’Eivissa durà a terme l’actualització i millora de l’eficiència energètica en l’enllumenat de les murades de Dalt Vila. Es considerada una acció que contribuirà a reduir l’impacte ambiental pel fet que suposarà una reducció del consum energètic, a més de l’embelliment de les murades. Usant tecnologia LED es podrà aconseguir el mateix efecte lumínic millorant significativament l'eficiència energètica mitjançant l'ús de projectors de led amb temperatura de color regulable, el que significarà un estalvi de gairebé el 70% de la potència elèctrica instal·lada i, per tant, de l'energia consumida.
En relació a la rehabilitació urbana, el segon eix, l’Ajuntament d’Eivissa està redactant el projecte de reforma de la plaça de sa Carrossa i adequació de les instal·lacions de sanejament, separatives, electricitat i il·luminació.
El tercer eix, el de la sostenibilitat, té el projecte ‘Viu la posidònia’ és un producte turístic que incorpora nombroses aproximacions al voltant d'un element principal: el respecte i posada en valor de la prada de posidònia.
Pel que fa al quart eix, en relació a la innovació, contempla dues actuacions, la millora de la senyalització urbana a l’entorn dels barris de la Marina i Dalt Vila i la creació d’un repositori digital obert de la informació primària sobre Eivissa.
El cinquè eix té a veure amb la sensibilització ciutadana cap el turisme. Es tracta d’una actuació de comunicació per sensibilitzar a la població local dels beneficis directes e indirectes de l’activitat turística.
El darrer eix suposa un seguiment permanent i evolució del Pla per garantir la seva execució, dotant al projecte de la capacitat per a obtenir dades per tal d’analitzar el funcionament del Pla i poder programar les accions.

Parador d’Eivissa
Un altra dels temes tractats a la reunió ha estat les obres que es duen a terme al Parador d’Eivissa. En aquest sentit, l’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha dit que ‘aquesta obra suposa una inversió històrica. En aquests moments la progressió de l’obra va correctament, a bon ritme, en un escenari complex, després de la gran obra d’enginyeria que ha suposat la construcció de l’aparcament, per tant, esperem que acabi quan abans i que tant Balears com la ciutat d’Eivissa disposin d’un Parador el més abans possible’.
Per la seva banda, el Secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, ha afegit que ‘aquest govern ha tingut un compromís ferm amb Paradores als darrers anys amb inversions històriques’. En relació a les obres del Parador d’Eivissa, ha anunciat que ‘es portarà al Consell de Ministres una modificació en el pressupost de les obres del Parador, de 3 milions d’euros, per tal de finalitzar aquesta infraestructura i poder concloure les obres al 2023.

Wpp