Gener 19, 2025

ajuntamentdaltvila

aulefeministesL’IBDONA organitza les jornades, del 8 al 10 de setembre, que es podran seguir de manera presencial a Can Ventosa i en línia. El Casal d’Igualtat ha acollit avui la presentació de la III edició de les Aules Feministes d’Eivissa i Formentera, organitzades per l’Institut Balear de la Dona amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Eivissa, el Consell d’Eivissa i el de Formentera. A la presentació hi han assistit la directora de l’Institut Balear de la Dona (IBDONA), Maria Duran i Febrer, acompanyada de la consellera de Benestar Social i Recursos Humans del Consell Insular d’Eivissa, Carolina Escandell, i del batle d’Eivissa, Rafael Ruiz. El cicle també s’ha presentat a Formentera.

Enguany, sota el títol «Economia per a la igualtat. L’agenda feminista», es vol apropar l’accés de l’economia a les dones i, a la vegada, que l’economia tengui presents les necessitats i els valors de les dones. S’hi tractaran temes com la perspectiva de gènere en la reforma laboral, l’anàlisi de la bretxa salarial, l’economia del coneixement, els efectes de la digitalització en les dones o la corresponsabilitat i la conciliació, entre d’altres.

Les jornades es duran a terme del 8 al 10 de setembre a Can Ventosa, i comptaran amb la participació de representants de diversos àmbits del feminisme o que destaquen pel seu activisme tant en l’àmbit social com acadèmic en la lluita per aconseguir la igualtat entre dones i homes. Hi participaran, entre altres ponents, la filòsofa Ana de Miguel, la doctora en economia i experta europea Carmen Castro, la catedràtica emèrita Cecilia Castaño, la periodista Montse Boix, i la presidenta de la Federació de Dones Joves, Ada Santana.

Les Aules Feministes d’Eivissa i Formentera van néixer l’any 2020 com a espai de reflexió sobre el feminisme i el seu poder transformador. La imatge que representa el cartell de les jornades fa referència a dues dones clau en la història del feminisme. D’una banda, Olympe de Gouges, que en plena Revolució Francesa, l’any 1791, va escriure la primera Declaració dels drets de la dona i de la ciutadana, i, de l’altra, Mary Wollstonecraft, que un any més tard va escriure la Vindicació dels drets de la dona.

Durant la presentació, Maria Duran ha destacat que ‘en aquests temps d’incertesa, necessitam més que mai aconseguir que les dones ocupin una massa crítica dins l’economia», i, per tant, «com a mínim, el 35 % de dones empresàries haurien d’estar en alts càrrecs i càrrecs intermedis’.

D’altra banda, Ana Juan ha volgut ressaltar que les Aules Feministes ‘són un marc de debat i un altaveu per a les dones molt necessari en la nostra societat i hem de continuar amb iniciatives com aquestes». Ana Juan també ha destacat que «els grans avenços socials que hem viscut les dones en igualtat de gènere els darrers anys amb les polítiques progressistes s’han de traslladar també a l’àmbit laboral, perquè encara queda molt de camí per recórrer per trencar la bretxa salarial’.

Carolina Escandell ha volgut agrair tota la tasca duita a terme per l’IBDONA i també la col·laboració amb el Consell Insular d’Eivissa per organitzar aquestes jornades, i ha destacat la importància de promoure accions en benefici de les dones.

Rafa Ruiz també ha agraït la implicació de l’IBDONA i de la seva directora amb les Pitiüses per organitzar aquestes jornades a Can Ventosa. L’alcalde d’Eivissa ha assenyalat que ‘és clau seguir avançant en l’àmbit laboral cap a una igualtat real. Hem d’obrir els ulls o posar-nos les ulleres morades per veure que la desigualtat existeix en tots els àmbits. també en l’economia i en el treball’..

Programa de les Aules

Les Aules començaran el proper dijous, 8 de setembre, a l’Espai Cultural Can Ventosa, amb una taula rodona en què s’analitzarà la reforma laboral amb perspectiva de gènere, i en la qual participaran Iago Negueruela, conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball; Francisca Garí, secretària de Polítiques Socials i Igualtat d’UGT Illes Balears; Eva Cerdeiriña, secretària de Polítiques Públiques i Salut Laboral de CCOO Illes Balears; Dolores Fernández, presidenta de l’Espai Dones Formentera, i Mariví Mengual, presidenta de l’Associació de Dones Progressites d’Eivissa.

La jornada acabarà amb la presentació dels estudis «La violència sexual sense record a les Illes Balears», i «Estudi del tractament judicial donat a les dones i a les seves filles i fills menors d’edat en els procediments de família en els quals es constata l’existència de violència de gènere 2021».

Els actes continuaran el divendres dia 9 amb diverses ponències que reflexionaran sobre la infraestructura de l’economia, les claus feministes per a
una economia en igualtat, la digitalització i el gènere o els desafiaments amb què es troben les dones joves. La jornada acabarà amb l’actuació «La palabra y la música. Herramientas contra la violencia hacia las mujeres», a càrrec de Lourdes Pastor (veu) i Melón Jiménez (guitarra).

El dissabte dia 10 les Aules es traslladaran a Formentera, a la sala de cultura, amb una ponència sobre els plans d’igualtat en els mitjans de comunicació públics, i un espai de presentació de bones pràctiques en la lluita contra la bretxa salarial des de les administracions públiques.

Les Aules Feministes d’Eivissa i Formentera són un espai obert a tota la ciutadania. Les inscripcions per assistir-hi de manera presencial s’han de fer a través de l’enllaç https://ibdona.ecliente.com/srv/frontEvents/showForm?session_id=13187 , i es podran seguir en línia pel canal de YouTube de les Aules Feministes d’Eivissa i Formentera.

L’organització de les jornades té la col·laboració del Consell Insular d’Eivissa, el Consell Insular de Formentera i l’Ajuntament d’Eivissa, institucions a les quals la responsable de l’IBDONA ha mostrat el seu agraïment.

Descàrrega el programa

Wpp