Els resultats del 'Hackathon. Innovant per a salvar les sargantanes' s'han presentat aquest divendres en la segona jornada de tecnologia i innovació, Createc Pro, integrada en el programa de Createc '22, i celebrada en la seu de la Universitat dels Illes Balears (UIB) a Eivissa.La marató tecnològica, organitzada per l'Ajuntament d'Eivissa, a través del Districte 07800 i amb el suport del Govern balear, la Universitat de les Illes Balears (UIB) i de les associacions GEN-GOB, Amics de la Terra, Institut d'Estudis Eivissencs (IEE), Eivissa Preservation i l'empresa Gold Service, ha aconseguit el disseny de 7 prototips amb solucions intel·ligents per a millorar la captura de les serps a fi de preservar la sargantana pitiusa.
El regidor de Promoció Econòmica, Aitor Morrás, ha destacat que ‘ha estat una setmana intensa de treball molt productiu’ i ha remarcat que l'equip ‘que s'ha format amb els diferents perfils ha estat molt compatible i s'ha demostrat que hi ha un alt nivell de perfils tècnics a Eivissa’. ‘Tant, que en just cinc dies han estat capaços de dissenyar i tenir un parany gairebé acabat, amb programació i tot’, ha destacat Morrás.
En concret, els participants s'han enfrontat a quatre reptes: dissenyar paranys intel·ligents per a serps, substituir el ratolí com a esquer, trobar un mètode de trasllat i d'avís de captura per als paranys col·locats en llocs de difícil accés i millorar els hàbitats urbans i zones públiques per a sargantanes.
Victor Colomar, veterinari del Centre de Recuperació de Fauna dels Illes Balears (COFIB) ha explicat que durant la setmana del Hackathon, que ha tingut lloc del 30 al 6 d'octubre, s'han dissenyat 7 prototips per a millorar les trampes de les serps, i que un d'ells ja està en disposició de construir-se per a ser utilitzat.
En concret, s'han dissenyat un prototip per a transportar la gàbia amb drons, quatre prototips de gàbies amb entrades selectives perquè només capturin serps i no sargantanes, i dos prototips més d'avisadors electrònics, un d'ells construït i en disposició de ser utilitzat. ‘L'objectiu de millorar les trampes per a serps ha estat sobradísimament complert’, ha destacat Colomar.
Quant a la creació d'hàbitats per a preservar les sargantanes, s'ha rebut una pluja d'idees, per a crear mobiliari com a bancs de parcs i jardins, així com jardineres, a més d'un llistat de plantes autòctones que afavoreixen la vida de les sargantanes.
La part química del Hackathon, la que buscava substituir al ratolí com a esquer, ha quedat pendent a causa de la falta d'experts en aquesta línia de treball. Encara així, es preveu desenvolupar en els pròxims mesos d'una manera professional.
La participació ha estat alta, variada i amb un gran nivell tècnic, ja que ha comptat amb aportacions del Ministeri de Medi Ambient i del Cabildo de Gran Canaria, a més dels voluntaris que s'han sumat d'Eivissa de diferents perfils professionals, com a enginyers aeronàutics, empreses de drons, informàtics, arquitectes, dissenyadors d'espais interiors, tècnics, advocats, entre altres.
Createc Pro
Les taules de debat de Createc Pro s'han celebrat entre dijous i divendres, donant el tret de sortida a les segones jornades de Tecnologia, Innovació i Creativitat, Createc '22. Durant dos dies, una trentena d'experts han debatut sobre Metaverso, ciberseguretat, videojocs, realitat mixta, nòmades digitals i idees tecnològiques desenvolupades a Eivissa.
Aquesta segona jornada, que aquest divendres a la tarda arriba a la seva fi, ha comptat amb l'assistència de 40 alumnes de disseny gràfic de l'Escola d'Arts i Oficis d'Eivissa, que s'han sumat al públic assistent.