Marguerite Yourcenar (Bruselas,1903 – Maine,1987). Pseudònim de Antoinette Jeanne Marie Ghislaine Cleenewerck de Crayencour. Orfe de mare des del seu naixement, el seu pare es va traslladar a viure a França i fins als 10 anys van viure a la casa familiar de l'àvia paterna. Allí va ser educada per preceptors i pel seu propi pare. Aviat es va familiaritzar amb els grans de la literatura i la filosofia i amb 12 anys ja sabia llatí i grec clàssic. Els seus estudis universitaris es van centrar en la cultura clàssica. Va viatjar per Europa diverses vegades amb el seu pare.
Va començar a publicar 10 anys abans del començament de la Segona Guerra Mundial. D'aquesta primera època són novel·les com Alexis o el tractat de combat l’inútil (de 1928, traduït al català el 2009) i els poemes en prosa Focs (de 1936, traduït al català el 2007). Les seues llargues estades a Grècia varen donar origen a una sèrie d'assajos reunits a Viatge a Grècia. El 1938 va publicar Narracions orientals (traduït al català el 2018) i l'any següent El tir de gràcia. El 1939, la guerra la va sorprendre als Estats Units i va decidir fixar la seua residència a Maine, dedicant-se al principi a l'ensenyament i adquirint la nacionalitat nord-americana el 1948. En aquest període va dur a terme traduccions de textos de diversa naturalesa: obres de Virginia Woolf, Henry James i Constantino Cavafis.
La seua fama com a novel·lista es deu a 2 grans novel·les històriques. La primera és Memòries d’Adrià (1951, amb diverses edicions en català), reconstrucció històrica realitzada amb gran zel documental sobre la vida de l'emperador romà Adrià. L'altra va ser Obra negra (1965, traduïda al català el 1996), que gira al voltant de la figura del metge, alquimista i filòsof Zenó. Publicà també l'assaig A benefici d’inventari (set estudis sobre Agripa d'Aubigné, Giovanni Battista Piranesi, Selma Lagerlöf, Constantí Cavafis, Thomas Mann, etc.) i diverses obres teatrals.
El 1974 va publicar la seua autobiografia en dos volums: Recordatoris i Arxius del Nord. El volum El laberint del món (editat en català el 1994), inclou: Recordatoris, Arxius del Nord i Què, l’Eternitat. De 1981 és l'assaig Mishima o la visió del buit, fruit de la seua admiració per l'obra de l'escriptor japonès Yukio Mishima. Durant un viatge a Àfrica va escriure els tres relats que componen Com l’agua que flueix (1982). Aquest mateix any es va publicar Amb els ulls oberts (traduït al català el 1990), llibre de converses amb Matthieu Galey que constitueix una reveladora autobiografia. Altres obres de l’autora traduïdes al català són El temps, aquest gran escultor, La moneda del somni, Un home obscur un matí esplèndid i Donar al Cèsar. El 1970 Yourcenar va ser triada membre de l'Acadèmia belga i 10 anys després a l'Acadèmia francesa, convertint-se en la primera dona a ingressar-hi. A més d'aquests importants reconeixements, va guanyar diversos premis literaris com el Femina i l’Erasmus.
Obres de Marguerite Yourcenar disponibles a la Biblioteca Municipal d'Eivissa (Can Ventosa)
- Archivos del Norte. Madrid: Alfaguara, 1984.
- El denario del sueño. Madrid: Alfaguara, 1985.
- Mishima o la visión del vacío. Barcelona: Seix Barral, 1985.
- Obra negra. Barcelona: Proa, 1985.
- El tiro de gracia. Madrid: Alfaguara, 1985.
- Recordatorios. Madrid: Alfaguara, 1985.
- Fuegos. Madrid: Alfaguara, 1988.
- Como el agua que fluye. Madrid: Alfaguara, 1988.
- A beneficio de inventario. Madrid: Alfaguara, 1988.
- Alexis o el tratado del inutil combate. Madrid: Alfaguara, 1988.
- Memòries d’Adrià. Barcelona: Laia, 1989.
- El tiempo, gran escultor. Madrid: Alfaguara, 1989.
- El temps, aquest gran escultor. Barcelona: Laia, 1989.
- El tiempo, gran escultor. Barcelona: Círculo de Lectores, 1990.
- Memóries d’Adrià seguit de notes de les «Memòries d’Adrià» Barcelona: Proa, 1990.
- ¿Qué? La Eternidad. Madrid: Alfaguara, 1990.
- Peregrina y extranjera. Madrid: Alfaguara, 1992.
- El laberint del món. Barcelona: Proa, 1994.
- Opus nigrum. Madrid: Alfaguara,1997.
- Memorias de Adriano. Barcelona: Edhasa, 1999.
- Ana, soror... Barcelona: Círculo de Lectores, 2000.
- Una vuelta por mi cárcel. Madrid: Alfaguara, 2002.
Sobre Marguerite Yourcenar
- Marguerite Yourcenar. La invención de una vida / Josyane Savigneau. Madrid: Alfaguara, 1991.
- Con los ojos abiertos. Conversaciones con Marguerite Yourcenar / Matthieu Galey. Barcelona: Plataforma Editorial, 2008.
Obres de Marguerite Yourcenar disponibles a la Biblioteca especialitzada de Can Botino
Fons Jean Serra
- Con los ojos abiertos: conversaciones con Marguerite Yourcenar / Matthieu Galey. Barcelona: Gedisa, 1995.
Fons Josep M. Piña
- Memorias de Adriano. Barcelona: RBA, 2001.
Biblioteca Humanista José Cerdà Gimeno
- Opus nigrum. Madrid: Alfaguara, 1991
«Les meues primeres pàtries van ser els llibres. I, en menor grau, les escoles»