Gener 11, 2025

ajuntamentdaltvila

L'alcaldessa de Santiago, Goretti Sanmartín, assumeix la presidència de les ciutats espanyoles amb el segell Unesco reiterant el compromís de “ser la veu de les 15 Ciutats Patrimoni en qüestions relacionades amb el turisme sostenible, apostant per la promoció cultural, la responsabilitat patrimonial i el reconeixement de la diversitat i de la singularitat de cada ciutat”.


Per la seva banda, l'alcalde de Sant Cristòfol de La Laguna, Luis Yeray Gutiérrez, ha destacat del balanç de la seva presidència que ha estat una “etapa molt fructífera per a la consolidació del Grup, en què s'ha reforçat la conservació del patrimoni, desenvolupament cultural i l'estratègia internacional”.

Goretti Sanmartín presideix des d'avui l'Assemblea General, la Comissió Executiva i la Comissió de Turisme. També es renoven els principals òrgans de govern: el vicepresident primer i president de la comissió de Patrimoni serà l'alcalde de Segovia, José Mazarías. El batle de Tarragona, Rubén Viñuales, serà vicepresident segon i president de la comissió de Cultura. El vicepresident tercer serà el batle de Toledo, Carlos Velázquez. Per la seva part, el batle de La Laguna continuarà sent membre de la comissió executiva.

Santiago de Compostela, 1 de Juliol de 2024.

Santiago de Compostela assumeix des d'avui la presidència del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya. L'alcaldessa de Santiago, Goretti Sanmartín, assumeix la presidència de les ciutats espanyoles amb el segell Unesco reiterant el seu compromís de “ser la veu de les 15 Ciutats Patrimoni en qüestions relacionades amb el turisme sostenible, apostant per la promoció cultural, la responsabilitat patrimonial i el reconeixement de la diversitat i de la singularitat de cada ciutat”.

Goretti Sanmartín també es va referir al gran repte que assumirà durant la presidència de Santiago de Compostela que consisteix a treballar en un document marc que estableixi un full de ruta per als propers anys. Entre els principals assumptes que s'inclouran en aquest pla de treball, l'alcaldessa esmenta “la protecció i la conservació del patrimoni, estratègies perquè les ciutats siguin llocs habitats i vius, juntament amb la promoció de les ciutats a través de la diversitat pròpia de cada una”.

Goretti Sanmartín ha agraït “al president sortint la seva feina, en una etapa molt productiva per al Grup de Ciutats Patrimoni, amb una intensa tasca de promoció internacional i de consens en la protecció del patrimoni” i ha assegurat que assumeix amb il·lusió i compromís la presidència del Grup.

A partir d´avui, Goretti Sanmartín presideix l´Assemblea General del Grup, la Comissió Executiva i la Comissió de Turisme. També es renoven els principals òrgans de govern, de manera que el vicepresident primer i president de la comissió de Patrimoni serà el batle de Segovia, José Mazarías. El vicepresident segon i president de la comissió de Cultura serà el batle de Tarragona, Rubén Viñuales. A més a més, el vicepresident tercer serà el batle de Toledo, Carlos Velázquez. Per part seva, l'alcalde de San Cristóbal de la Laguna continuarà sent membre de la comissió executiva un any més.

L'alcaldessa ha agraït la feina al seu predecessor, l'alcalde de San Cristóbal de la Laguna, Luis Yeray Gutiérrez, amb qui ja va mantenir el mes d'abril passat una reunió per facilitar el traspàs de la presidència del Grup. Per la seva banda, Luis Yeray Gutiérrez ha manifestat que "li desitjo a la nova presidenta el més gran dels èxits en la seva nova responsabilitat i, per descomptat, té tot el meu suport perquè les ciutats patrimoni seguim avançant en els nostres objectius”.

Luis Yeray Gutiérrez ha realitzat un balanç "molt fructífer d'una etapa que ha estat determinant per a la consolidació del Grup, d'avenços i de grans consensos. Iniciem aquest període en el moment que deixàvem enrere la pandèmia, i durant aquests 18 mesos hem enfortit la col·laboració entre les nostres 15 ciutats, reforçant les accions en matèria de conservació del patrimoni, accessibilitat i desenvolupament cultural i impulsant l'estratègia internacional del Grup.”

La Laguna va assumir la responsabilitat de presidir el Grup l'1 de gener del 2023. Normalment la presidència rotatòria té una durada d'un any, coincidint amb el curs polític. Tot i això, La Laguna va prolongar el seu mandat durant sis mesos més per recuperar la periodicitat habitual entre l'1 de juliol i el 30 de juny, que es va veure alterada el 2020 per la pandèmia del coronavirus.

Luis Yeray Gutiérrez ha destacat que en aquests 18 mesos s'han reforçat aliances estratègiques que han permès donar més dimensió internacional al Grup, d'una banda, en l'àmbit de la promoció turística, gràcies als acords amb el Ministeri de Turisme i Turespanya, a més d'altres convenis amb socis com Paradores i Madrid Destino. També ha subratllat l'assistència a les fires principals del sector com FITUR, World Travel Market o ITB de Berlín, a més d'una forta presència en campanyes i jornades internacionals a països europeus, asiàtics i americans. I, per altra banda, s'han signat acords amb entitats homòlogues, com ara l'Associació de Ciutats Mexicanes Patrimoni Mundial (ANCMPM).

En matèria cultural ha estat clau el suport i els acords aconseguits amb el Ministeri de Cultura, que ha facilitat l'organització de nombrosos esdeveniments, amb la Nit del Patrimoni com a màxim exponent. A més a més, s'han organitzat jornades tècniques de formació en diferents aspectes relacionats amb la gestió patrimonial. També s'ha organitzat el I Congrés Nacional de Germandats i Confraria de Setmana Santa i Ciutats Patrimoni de la Humanitat, com a part de l'estratègia destinada a la conservació i la divulgació del patrimoni immaterial de les ciutats. I en matèria d'esportiva, s'ha donat continuïtat al Circuit de Carreres a les Ciutats Patrimoni i s'ha celebrat el primer torneig de Rugbi 7 Ciutats Patrimoni. També s'han renovat acords per continuar millorant en matèria d'accessibilitat, com ara el signat amb la Fundació ONCE

Entre les fites de la presidència de La Laguna, ha inclòs la celebració del 30è aniversari de la creació del Grup, els actes commemoratius dels quals encara es continuen desenvolupant a les quinze ciutats. En aquest marc, el Grup va aprovar a Àvila una hora de ruta per a la protecció del seu llegat monumental, amb el compromís de “reforçar la interlocució amb altres administracions; involucrar la ciutadania, agents socials i entitats privades en la responsabilitat compartida de la protecció del patrimoni; i fer partícips especialment les generacions més joves del valor del nostre llegat patrimonial, per garantir així la continuïtat dels principis que defineixen el Grup”, segons reflecteix el document aprovat per l'Assemblea.

El Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya és una associació sense ànim de lucre creada l'any 1993 i declarada d'Utilitat Pública, l'objectiu de la qual és actuar conjuntament en la defensa del patrimoni històric i cultural de les 15 ciutats que el composen, així promocionar l'oferta turística de les seves destinacions als mercats nacionals i internacionals. Integren el Grup les ciutats espanyoles els conjunts històrics de les quals han estat inclosos per la UNESCO a la Llista del Patrimoni Mundial: Alcalá de Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa/Eivissa, Mèrida, Salamanca, San Cristóbal de la Laguna, Santiago de Compostela, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.