Setembre 28, 2024

ajuntamentdaltvila

Aquesta acció busca conscienciar la població sobre la importància de tenir un comportament cívic a la via pública i així estalviar un sobrecost en el manteniment i neteja dels carrers

L'Ajuntament d'Eivissa ha fet un pas endavant en el compromís d'eliminar els xiclets del terra de la ciutat, i ha començat a construir les seves pròpies papereres per a xiclets amb plàstic reciclat i impressores 3D. Fins ara ja ha repartit unes 15 papereres en diferents punts estratègics del municipi en una iniciativa pionera que utilitza plàstics reciclats per a la seva impressió.

La retirada d'un xiclet enganxat a terra de la ciutat suposa un cost d'aproximadament un euro per xiclet. Es calcula que a la ciutat d'Eivissa hi ha uns 600.000 xiclets a terra, per tant, la neteja suposa un cost de 600.000 €. Per evitar que els ciutadans continuïn tirant aquests residus a terra, i després de fer diverses campanyes de conscienciació, es posa en marxa aquesta nova iniciativa i ja s'han repartit aquestes papereres en punts estratègics com a la sortida de col·legis, instituts o centres esportius, així com a les grans avingudes o carrers més transitats. D'aquesta manera s'espera reduir el nombre de xiclets que es llencin a terra a la ciutat, i per tant reduir també el cost associat del servei de neteja, a banda d'aconseguir tenir uns carrers més nets.

Les mesures contra aquest residu van començar el passat mes de febrer quan el consistori va incorporar al servei municipal de neteja diverses màquines que permetien eliminar més fàcilment aquest enganxós residu. Al mateix mes es va instal·lar una paperera de xiclets a l'avinguda Ignasi Wallis a mode de prova pilot i el seu èxit ha estat el que ha portat l'Ajuntament a prendre la iniciativa de construir, mitjançant les seves impressores 3D les papereres. La producció de cada paperera només necessita 24 hores d'impressió. L'Ajuntament confia que aquesta nova mesura ajudi a mantenir tots els carrers més nets i així tinguem una Eivissa millor.

Per la seva banda el regidor de Medi Ambient Jordi Grivé ha assenyalat que “aquesta iniciativa és positiva en tots els sentits: per una banda, donem ús a unes impressores 3D amb què comptava l'Ajuntament i que estaven infrautilitzades, per altra banda, vam utilitzar materials reciclats per la impressió, i finalment en tan sols 24 h som capaços de produir una nova paperera, que alhora contribuirà a reduir el nombre de xiclets a la ciutat”.