Gener 10, 2025

ajuntamentdaltvila

L'alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna, va inaugurar el Congrés en un acte celebrat al Temple de Diana, on va manifestar que “les nostres ciutats processionen els seus trons i passos per monuments i espais inigualables que són Patrimoni de la Humanitat”

L'alcaldessa d'Úbeda, en representació del Grup, va assenyalar que les nostres Setmanes Santes llueixen veritables obres d'art en escenaris de luxe i en llocs que Unesco ha declarat zones de Valor Únic Excepcional, per la qual cosa les nostres celebracions són un tàndem perfecte entre patrimoni, cultura i art”.

El Congrés de Setmana Santa i Ciutats Patrimoni de la Humanitat, que es clou demà, és el marc on les 15 ciutats comparteixen la seva experiència, patrimoni i forma de gestionar i celebrar una festivitat amb una repercussió cultural i econòmica indiscutible

Mèrida acull el II Congrés de Setmana Santa i Ciutats Patrimoni de la Humanitat, promogut pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d'Espanya, i organitzat per l'Ajuntament de Mèrida i la Junta de Confraries de la Ciutat, amb assistència de representants de les Juntes de Confraries i Confraries de les 15 ciutats que conformen el Grup: Alcalá de Henares, Àvila, Baeza, Càceres, Còrdova, Conca, Eivissa/Eivissa, Mèrida, Salamanca, Sant Cristòfol de Llacuna, Santiago de Compostel·la, Segòvia, Tarragona, Toledo i Úbeda.

L'alcalde de Mèrida, Antonio Rodriguez Osuna, va inaugurar el Congrés en un acte celebrat al Temple de Diana, on va manifestar que “les nostres ciutats processionen els seus trons i passos per monuments i espais inigualables que són Patrimoni de la Humanitat”, per la qual cosa va considerar que “aquest congrés servirà per compartir experiències i posar en valor un patrimoni històric, social i cultural tan important com la Setmana Santa”.

L'alcalde també va destacar que la ciutat serà escenari de la processó de la imatge del Santíssim Crist de l'O des de la Concatedral de Santa Maria fins a l'Amfiteatre, on es durà a terme la 'Oració des del Patrimoni Espiritual Confrare': “Serà una cosa històrica , perquè cada Ciutat Patrimoni realitzarà una reflexió particular mentre el Crist de l'O recorre les estacions del Via Crucis. Precisament la número XV serà la que farà Mèrida amb la imatge de Santa Eulàlia, que aquest any celebra l'Any Jubilar”.

A la inauguració del Congrés, també va prendre la paraula l'alcaldessa d'Úbeda, la primera ciutat que va acollir el Congrés, l'any passat. La seva alcaldessa, Antonia Olivares, va destacar que “el Grup compleix el seu XXX aniversari i un dels elements que uneix les 15 ciutats són les celebracions de Setmana Santa. La iniciativa d'aquest Congrés va néixer per part de la Unió de Confraries de Setmana Santa d'Úbeda i ha esdevingut un èxit important, per donar suport a la difusió, promoció i desenvolupament de les 15 Setmanes Santes, que són un autèntic reclam turístic, amb valors culturals i patrimonials de valor extraordinari, des del punt de vista de la tradició, la imatgeria, els costums, el patrimoni o la música. Les nostres Setmanes Santes llueixen veritables obres d'art a escenaris de luxe i en llocs que Unesco ha declarat zones de Valor Únic Excepcional, per la qual cosa les nostres celebracions són un tàndem perfecte entre patrimoni, cultura i art”.

A l'acte d'inauguració també hi van participar, els alcaldes de Càceres i Tarragona, Rafael Mateos i Rubén Viñuales, juntament amb regidors i regidores de les ciutats del Grup i altres autoritats com la presidenta de l'Assemblea d'Extremadura, Blanca Martín i el president de la diputació de Badajoz, Miguel Ángel Gallardo.

El II Congrés de Setmana Santa i Ciutats Patrimoni de la Humanitat ha obert avui el torn de les seves ponències a l'Assemblea d'Extremadura, amb la conferència titulada El Paper dels Ajuntaments al Suport a les Germandats i Confraries: Un Compromís Local amb la Tradició i la Cultura, on la delegada de Mèrida, Ana Aragoneses, ha remarcat que “els ajuntaments hem d'alinear-nos amb les Germandats , ja que els col·lectius confrares suposen un important moviment social a tot el país i aquesta col·laboració és més que necessària per assolir objectius comuns . Recordem que per Setmana Santa, els allotjaments hotelers de les nostres ciutats es troben al 100% d'ocupació, els establiments d'hostaleria han de redoblar el seu personal per atendre la demanda del públic, de manera que, la repercussió econòmica a les ciutats i als ciutadans i ciutadanes és indiscutible”.

Ana Aragoneses ha subratllat que “l'any 2015, es va tenir clar des d'un principi que la Setmana Santa, des del punt de vista municipal, havia de tenir el suport i l'impuls de l'administració local. Per això, es va crear una delegació que compta amb un pressupost propi i s'encarrega de fer la corresponent coordinació amb la resta de delegacions municipals de manera que, des de la delegació de Setmana Santa, es fa un treball transversal”. En aquest sentit, ha aportat xifres com les accions de promoció en mitjans de comunicació, cartelleria, programació de mà, engalanament de la ciutat i el muntatge de carrera oficial, suposen “un pressupost total per a la delegació de 110.000 euros”.

A més, en l'àmbit de la conservació, la restauració i el manteniment del patrimoni, l'Ajuntament porta a terme un programa de restauracions d'imatges de les diferents germandats i confraries; que ha redundat que “al llarg de 9 anys, s'ha procedit a la restauració de més del 50% de les imatges o grups escultòrics de les nostres germandats i confraries, aconseguint, així, un manteniment òptim d'aquest patrimoni, perquè és part de la identitat cultural de cadascuna de les ciutats”, ha assenyalat Ana Aragoneses, que també ha considerat molt rellevant la implementació de programes socials i la necessitat de promoure la igualtat i la inclusió dins aquestes institucions: “La incorporació de les dones, les persones joves i les persones amb discapacitat als càrrecs directius suposen una nova visió en la presa de decisions i en lobertura despais de poder dins de les confraries. Desafiaments que han enfrontat aquestes dones per ser acceptades i respectades en aquestes funcions, moltes vegades simbòliques dins de les germandats”.

Després de la ponència d'Ana Aragoneses ha tingut lloc la titulada “Plasmar la Setmana Santa d'una Ciutat Patrimoni de la Humanitat en un llenç”, a càrrec de la pintora Nuria Barrera, responsable dels cartells de nombroses Setmanes Santes de la geografia espanyola.

Li ha seguit la visió de Rubén Darío Mancera Morán sobre “Les noves tecnologies al servei de la Setmana Santa i el patrimoni”. Després del descans, s'ha parlat sobre “La importància de ser confrares, què ens falta i què ens sobra”, a càrrec d'Antonio Becerra, consiliari de la Junta de Confraries de Mèrida, per donar pas a “La Conservació del Patrimoni de les Germandats i Confraries”, amb Agustín Velázquez, Delegat Episcopal de Patrimoni de l'Arquebisbat de Mèrida-Badajoz i conservador del Museu Nacional d'Art Romà.

Les dues darreres ponències han versat sobre “L'ús dels entorns patrimonials a la Setmana Santa”, per Raquel Nodar, Tècnica del Departament de Museologia i Difusió a Consorci ciutat monumental Mèrida, i el compositor i docent sevillà Alejandro Blanco Hernández ha aportat la seva visió sobre "La importància de la música a la Setmana Santa".

A la tarda d'avui dissabte se celebra l'Assemblea de Presidents de l'Associació Nacional de Setmana Santa i Ciutats Patrimoni, a la Sala Capitular de la Concatedral, a la Sala Decumanus, on es decidirà la ciutat que acollirà el proper Congrés. Diumenge acaba el Congrés amb una Missa de Clausura a la Basílica de Santa Eulàlia i una visita guiada a la cripta.