L’alcalde de l’Ajuntament d’Eivissa, Rafael Triguero; la consellera insular de Patrimoni, Sara Ramón, i el regidor de Patrimoni, Juan Flores, han presentat avui el projecte executiu d’aquest carrer, d’una longitud de 450 metros i que discorre des dels voltants de l’edifici de la UIB fins a la zona d’aparcament actual des Soto
Aquesta iniciativa contempla també 24 nous aparcaments i la reordenació dels existents, la creació de dos miradors i d’una plaça
La Junta Rectora del Consorci Patrimoni de la Humanitat ha aprovat el projecte de remodelació des Camí del Calvari, que té, aproximadament una longitud de 450 metres, i que discorre des dels voltants de l’edifici de la UIB fins a la zona d’aparcament actual des Soto. La remodelació contempla 24 nous aparcaments i la reordenació dels existents i la creació de dos miradors i d’una plaça.
L’alcalde de l’Ajuntament d’Eivissa, Rafael Triguero; la consellera insular de Patrimoni, Sara Ramón, i el regidor de Patrimoni, Juan Flores, han presentat avui el projecte executiu de remodelació des Camí des Calvari, just abans de la sessió ordinària d’aquest divendres de la Junta Rectora del Consorci Patrimoni de la Humanitat. “La renovació d'aquest vial és essencial per afavorir la mobilitat a la zona perquè es millorarà una altra via d'entrada a Dalt Vila, vorejant la muralla i s’atrauran a més residents de l’illa a Dalt Vila. A més, amb aquesta obra també es volen potenciar i atreure nínxols de mercats més sostenibles interessats en el turisme cultural, ja que és la ruta d'accés al Parador, que s'obrirà aviat. En definitiva, aquest projecte permetrà la renovació estètica del carrer, la modernització del seu disseny, la reordenació dels espais, creant un entorn més sostenible i afavorint un embelliment de l'àrea”, ha explicat l’alcalde de la capital eivissenca durant la roda de premsa, celebrada aquest imecres a Can Botino.
A continuació, Triguero ha justificat la necessitat d’aquesta iniciativa, que tindrà un cost total de 2.584.303,35 euros, per les deficiències de la zona, entre les que destaquen que no existeix xarxa de sanejament on hi ha el dipòsit d'aigües fecals per als lavabos municipals; la xarxa de pluvials i aigua potable es troba en molt mal estat, amb fuites periòdiques en diversos trams i tampoc hi ha arbres, àrees de descans, mobiliari urbà ni hi ha connectivitat eficient per als vianants. Actualment, només existeix una vorera molt estreta i no compta amb il·luminació. De fet, al projecte de remodelació es projecta una nova instal·lació d'enllumenat públic, tipus LED, amb qualificació energètica A, de llarga vida útil, millorant l'eficiència i la uniformitat, així com en la sensació de seguretat. Les llums LED consumeixen fins a un 80% menys energia que les tradicionals i al seu torn, en reduir el consum energètic, es disminueix la demanda sobre la xarxa elèctrica, amb el que s'ajuden a reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, contribuint a la sostenibilitat.
Sobre els avantatges per a la comunitat comentats per l’alcalde d’Eivissa, destaquen les millores les infraestructures hidràuliques perquè amb la nova xarxa de sanejament se suprimeix el dipòsit d'aigües fecals de l'edifici, exempt de lavabos públics existents. A més amb la nova instal·lació de la xarxa de pluvials i la renovació de la xarxa de proveïment d'aigua potable, l’Ajuntament d’Eivissa aconsegueix beneficis tangibles i intangibles que milloren la salut, protegeixen el medi ambient, promouen el desenvolupament econòmic i social i contribueixen a la sostenibilitat.
Amb l’objectiu d’aconseguir una Eivissa més verda, el futur vial contempla la plantació d’arbres per aconseguir un espai per a la ciutadania. A més, es tracta d’una iniciativa per millorar la qualitat de l'aire (gràcies a l’absorció de CO₂, producció d'oxigen i filtració de contaminants), regular la temperatura (reducció de l'efecte illa calor, creació zones d'ombra) i per embellir l'àrea fent-la més atractiva, tant per a residents com per a visitants. Afegir també que la xarxa de reg per al nou arbratge i zones verdes està projectada de baix consum hídric.
Un altre dels principals atractius és la creació d'un mirador, punt d'interès turístic. Aquest camí amb una longitud aproximada de 450 metres, convida que sigui creada una zona còmoda de confort zona de descans amb ombra que ofereix una sèrie de beneficis tant per a la comunitat com per al medi ambient, que permeti relaxar-se, amb vistes extraordinàries a la mar. En climes càlids com el nostre, l'ombra ajuda a reduir la temperatura de l'ambient, la qual cosa pot prevenir cops de calor i altres problemes de salut relacionats amb la calor. A més, destacar també la creació d'un espai públic, en forma de plaça, en la confluència de l'accés al Parador, l'accés a les senderes i dels lavabos públics. “Aquesta plaça estarà dotada de mobiliari urbà, bancs i aparca bicicletes, arbratge i una plaça d'aparcament per a mini busos. Amb ella no sols es millora l'estètica i la funcionalitat de l'entorn, atreu més activitat turística, convertint-se en un lloc atractiu per a passar el temps lliure, sinó que pot servir de pont entre el Parador i els residents, fent que el mateix no sigui només un lloc per als turistes, sinó també un espai de gaudi per a la comunitat local”, ha assenyalat el regidor de Patrimoni de l’Ajuntament d’Eivissa.
Per acabar, la consellera insular de Cultura, Patrimoni i Educació ha considerat la remodelació del Camí des Calvari “un projecte estratègic que contribuirà a obrir les portes del patrimoni d’Eivissa i el compromís del Consell Insular d’Eivissa en la conservació dels béns patrimonials”.