Gener 10, 2025

ajuntamentdaltvila

El regidor de Patrimoni de la capital eivissenca, Juan Flores, remarca que l'objectiu d'aquesta iniciativa és permetre l'accés de joves estudiants i graduats a la realitat de l'Arqueologia

L’Ajuntament d’Eivissa ha pogut ensenyar avui, dia 15 de novembre, els resultats que les arqueòlogues Claudia Riera Ferrer (de Eivissa) i Luna López Gómez (de Córdoba) han presentat després d’acabar les seves pràctiques amb el Consistori a partir d’unes beques que es van donar el passat mes de juliol. Juan Flores, regidor de Patrimoni de l’Ajuntament d’Eivissa, ha donat les gràcies a les arqueòlogues per la feina que han fet i espera que hagin gaudit i après durant el període que han fet feina. Rosa Guerra, tècnica de Patrimoni, ha volgut remarcar que es nota que tant Claudia com Luna han estat unes grans professionals i que es nota el creixement que han fet dins l’àmbit arqueològic durant aquests mesos. A més, Flores ha remarcat que l'objectiu d'aquesta iniciativa és permetre l'accés de joves estudiants i graduats a la realitat de l'Arqueologia.

Les pràctiques  que es duen a terme al taller de Patrimoni de l’Ajuntament d’Eivissa les han dut a terme entre el 23 de setembre i el 15 de novembre les quals han tengut 300 hores de duració. Aquesta iniciativa existeix des de fa 11 anys i permet a joves estudiants i graduats en Arqueologia que puguin conèixer els materials per a la pràctica de la seva professió i es familiaritzin amb el procés de documentació i estudi dels mateixos. A més de les pràctiques de laboratori, enguany les becades també han pogut visitar alguns jaciments arqueològics de l’illa d’Eivissa com Sa Caleta, Can Corda o Ses Païsses de Cala d’Hort.

Juan Flores, regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Eivissa, ha donat les gràcies a les arqueòlogues per la feina que han fet i espera que hagin gaudit i après durant el període que han fet feina. Rosa Guerra, tècnica de Patrimoni, ha volgut remarcar que es nota que tant Claudia com Luna han estat unes grans professionals i que es nota el creixement que han fet dins l’àmbit arqueològic durant aquests mesos. A més, Flores ha remarcat que l'objectiu d'aquesta iniciativa és permetre l'accés de joves estudiants i graduats a la realitat de l'Arqueologia.

Aquest 2024 el material que s’ha processat prové d’intervencions arqueològiques bastant recents realitzades per l’Ajuntament dins el marc de projectes urbanístics en els quals s’han trobat fragments de ceràmica antiga a mesura que s’anaven fent excavacions preventives. Les feines realitzades consistien en la neteja dels materials que es trobaven, la seva recomposició, el siglat o identificació individualitzada de cada fragment i l’inventari i digitalització de les dades.
El material que s’ha trobat és el següent:

  • 1 700 exemplars de rases de cultiu, materials molt fragmentats trobats a les excavacions del solar de Can Cantó mentre es feia l’ampliació de l’escoleta durant els mesos de març i juny d’enguany. La seva trobada ha permès datar la major part de subestructures agrícoles entre els segles III i I a.C.
  • 800 fragments de ceràmiques romanes procedents d’una de les cisternes excavades al carrer Santa Maria l’any 2023. Es tracta de peces que es daten al segle I d.C. que s’han pogut classificar i posar a l’inventari del Patrimoni.
  • Dos lots de materials procedents del Mausoleu romà a partir de les obres d’urbanització dels carrers Alta i Retiro.

 

Claudia Riera a la presentació ha destacat que és una sort haver tengut l’oportunitat d’estar en contacte amb tantes peces de ceràmica, ja que són elements fonamentals per entendre la història per estar presents en moltes èpoques diferents. Per altra banda, Luna López ha donat valor a l’intercanvi d’informació que ha pogut fer pel fet que ella estava acostumada a elements lleugerament diferents, ja que està acostumada a fer feina amb materials andalusos. Segons el que ha comentat, aquestes pràctiques l’han enriquit a nivell personal i professional.