Amb motiu del Dia Mundial del Sanejament, han repartit "Atrapacabells", filtres que recullen els cabells a la dutxa i impedeixen que se'n vagin pel desguàs, causant embussos a la xarxa de clavegueram i perjudicant el medi ambient
Amb motiu del Dia Mundial del Sanejament, que se celebra cada 19 de novembre, les Nacions Unides segueixen instant els governs a vetllar perquè els serveis de sanejament i depuració d'aigua siguin resilients, eficaços i accessibles a tota la població. Els sistemes de sanejament són crucials per a la salut pública i ambiental, ja que si són deficitaris provoquen contaminació i proliferació de malalties.
Aquest dia l'ONU consciencia de nou sobre la importància del sanejament i d'impulsar l'adopció de mesures per pal·liar la seva crisi: 3.500 milions de persones a tot el Món segueixen vivint sense serveis de sanejament gestionats de manera segura. "Cada acció, per petita que sigui, ajudarà a millorar els sistemes sanitaris ia protegir la naturalesa", recorda l'organisme internacional.
En aquesta línia, l'Ajuntament d'Eivissa i Aqualia han volgut sensibilitzar sobre com un bon ús de les instal·lacions a casa nostra repercuteix directament en un manteniment adequat dels sistemes de sanejament. En aquest sentit, expliquen que llançar determinats elements pel desguàs domèstic pot provocar embussos als sistemes que condueixen l'aigua a les Estacions Depuradores d'Aigües Residuals (EDAR). L'obstrucció limita el nivell d'eficiència de les instal·lacions i impedeix que l'aigua retorni al medi natural de la manera més adequada. En aquests casos, el mal per als ecosistemes pot ser considerable.
La campanya 'No t'enredis' pretén cridar l'atenció sobre el mal que els cabells llançats al vàter provoca en els sistemes de sanejament. Encara que el cabell és biodegradable, aquest és un procés lent, que pot trigar diverses setmanes i fins i tot anys a completar-se, per la qual cosa els cabells no s'arriben a degradar a les depuradores. En ser tan fi i fibrós, encara després de passar els processos de desbast, tamisat i tractament biològic a les depuradores, tendeix a agrupar-se formant troques al costat d'altres residus com les tovalloletes, cosa que pot causar embussos i provocar errors en el funcionament de la depuradora.
Per evitar aquests problemes, el Consitori i Aqualia han repartit "Atrapelos", és a dir, filtres que recullen els cabells a la dutxa i disminueixen considerablement el volum de cabells que arriben a la depuradora, i a més eviten problemes d'embussos a les canonades. A més, l'empresa recorda que cal evitar llançar aquests cabells al vàter, ja que acabarien arribant d'igual manera a la depuradora: el correcte és dipositar-los al contenidor de restes (gris).