Desembre 27, 2024

ajuntamentdaltvila

Eivissa, 4 de setembre de 2014.- La regidora de Cultura i Patrimoni, Lina Sansano i la directora de l’Arxiu Històric d’Eivissa, Fanny Tur, han donat a conèixer aquest matí el nou material donat al fons documental de l’Arxiu per Florencio Arnan, present a l’acte, qui va crear l’any 1964 la I Biennal d’Eivissa, la més antiga d’Espanya, i que va desembocar pocs anys després en la creació del Museu d’Art Contemporani (MACE). Arnan, nascut a Barcelona l’any 1939, va venir a Eivissa per primera vegada en 1947 en qualitat de director d’activitats culturals del SEU i l’any 2007 va rebre la Medalla de Plata del Consell d’Eivissa.

A l’aportació que acaba de fer al Arxiu Històric d’Eivissa, trobem exemplars de Diario de Ibiza dels anys 60, al·lusius a la biennal d’art impulsada per ell a l’illa i de la qual es compleixen 50 anys aquest 2014, i 8 primeres edicions antigues i molt interessants:

- Voyage dans les iles Balears et Pitihuses: 1801 a 1805. Paris-La Haya, 1807.
- The Balearic Islands. Londres 1876.
- Historia de las Islas Baleares y Pithiusas. Barcelona, 1840.
- Islas Baleares, de Pablo Pifarre i Josep M. Quadrado. Barcelona, 1888.
- Costumbres en las Pithiusas, de Víctor Navarro. Madrid, 1904. (D’aquest llibre ja ni havia un exemplar a l’Arxiu).
- Federació Agricola Catalana-Balear: XV Congrès, celebrat a la ciutat de Ibissa del 20 al 27 de maig de 1912. Barcelona, 1912. (Com a curiositat, la ciutat va tenir durant molts anys un carrer que es deia “del Congrés Agrícola, en record a aquesta trobada).
- Antigüedades ebusitanas, de Carles Roman, 1913. (Ja teniem un exemplar també).
- Les terracuites cartagineses d’Eivissa, de Josep Colomines. Barcelona, 1938.

També s’han presentat les darrers compres de l’Arxiu Històric d’Eivissa i la Biblioteca de Can Botino:

- Kultur, antologia barbara de los modernos tiempos. Caricaturas. Kultur anthologie barbare des temps. 1915. Amb il·lustracions del dibuixant eivissenc Josep Costa Ferrer Picarol. Aquesta incorporació surgeix a rel de la consulta d’un investigador.
- Caires Vius, 1907 y El Calvari del mitus, 1917. Obres de Víctor Català (pseudònim de Caterina Albert, escriptora del mes de setembre a la Biblioteca Municipal en complir-se el 145è aniversari del seu naixement).
- Jaume I, 1926. Treball de Ferran Soldevila, historiador i escrptor del mes d’octubre a la Biblioteca Municipal en complir-se el 120è aniversari del seu naixement.
- Varies obres de Vicent Blasco Ibañez, (Arroz i Tartana, El Caballero de la Virgen i La Reina Calafia) autor molt vinculat a Eivissa a través de la seua obra Los muertos mandan (de la que tenim moltes edicions perquè està ambientada a Eivissa) i perquè ens visità en dues ocasions i escrigué sobre l’illa.
- La Fontana de Oro, 4ª edició. Benito Pérez Galdós. Autor del que també tenim obres seues perquè als Episodios Nacionales menciona a ministres eivissencs en diferents capítols.

Ademés, s’afegeixen també a l’Arxiu quatre revistes literàries i de cultura popular:

- Quaderns de poesia. Apareix el 1935
- L’estruç, editada a Girona per l’ADAC
- Poemes
- Arxiu de Tradicions populars. Folklore de Catalunya i Balears. El seu director va ser Valeri Serra (1874-1938). El primer número és de maig de 1928.

Tall de veu de la regidora de Cultura, Catalina Sansano