mac@eivissa.es · 971 302 723

Eivissa, 10 de novembre de 2014.- Els dies 18, 19, 21, 26 i 27 de novembre el saló d'actes del Museu d'Art Contemporani d'Eivissa (MACE) acull la tercera edició del ‘Curs de Cicerone’, una acció formativa destinada a totes les persones interessades en la teoria de l'art: des dels aficionats fins als estudiosos de l'art. El curs, coordinat per la directora del MACE, Elena Ruiz, consta de cinc sessions i el títol genèric de l'edició d'aquest any és ‘La passió’ (Pathos), un tema que s'abordarà des de diferents punts de vista: com a component indispensable en la gestió de l'art, com a ingredient dels arguments narratius de la vida, com a element present en l'activitat filosòfica o com a motor creatiu.

 

El dimarts 18 de novembre, a les 11 h, Rosina Gómez-Baeza, exdirectora d'ARCO i gestora cultural, obrirà el seminari parlant sobre El culte a la idea. El dimecres 19, a les 18 h, el torn serà per al director de cinema Alain Deymier, que sota el títol d'Apassionat oferirà una xerrada en la qual també es projectaran fragments de les seves pel·lícules.

La tercera jornada del seminari, el 21 de novembre, a les 18 h, Nilo Casares, professor de filosofia, parlarà sobre Passió, concepte pur i el galerista Guillermo Romero Parra el 26 de novembre a les 18 h parlarà sobre La passió pel col·leccionisme.

Ja el 27 de novembre, Mauricio Wiesenthal clausurarà el seminari amb la ponència L'esperit, fonament de la cultura europea.

L'accés al seminari és gratuït i ofereix un aforament limitat de 51 places. Els interessats a matricular-se poden fer-ho fins al dia 16 de novembre, a través del correu del museu, Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o cridant al telèfon 971 30 27 23. Tots aquells que acreditin que han assistit, almenys, al 80 per cent de les classes, obtindran un certificat d'assistència al seminari.

Més informació: 971 30 27 23 en horari de dimarts a divendres de 10 h a 16:30 h i dissabtes i diumenges de 10 h a 14 h i en la web www.eivissa.es/mace

 

BIOGRAFIES PONENTS

ROSINA GÓMEZ-BAEZA “El culte a la idea”
Sòcia directora i cofundadora d'YGB ART a Madrid des de 2012. Presidenta de Factoria Cultural, Viver d'Indústries Creatives, Escorxador-Madrid.
Directora d'Arco entre 1986 i 2006, directora fundadora de la 1a Biennal d'Art, Arquitectura i Paisatge de les Illes Canàries (2005-2006), presidenta de l'Institut d'Art Contemporani (2005-2008) i directora fundadora de la Laboral, Centre de art i Creació Industrial d'Astúries (2006-2011).
Graduada en Literatura i Filologia Anglesa per la Universitat de Cambridge, va estudiar Pedagogia a la Politècnica de Londres i Història de l'Art i la Civilització Francesa a la Universitat Catòlica de París. Ha estat professora i traductora; i, mes tard, a Siasa Congressos, coordinadora de Programes. Va participar activament en la constitució de la Institució Firal Madrilenya, i en fou la  primera directora de certàmens firals i directora de Desenvolupament.
Al llarg de la seva vida professional ha promogut iniciatives culturals diverses lligades a la produccció artística i a la seva difusió. Entre aquestes iniciatives es troben la Fundació Arco i la Col·lecció d'Art Contemporani, el Festival de Cinema Experimental de Madrid i Madrid Obert, un programa d'art públic. Va propulsar la investigació entorn dels artistes espanyols, els resultats van ser recollits en l'Enciclopèdia d'Art espanyol del Segle XX, publicada el 1992 per Mondadori. Va dirigir innombrables fòrums i seminaris d'art contemporani i va impulsar nombroses convocatòries que van permetre l'accés del públic a obres d'art en suport vídeo i digital. Conferenciant a la Universitat Carlos III de Madrid, a la Fundació Santillana i en altres centres acadèmics i fòrums artístics, tant a Espanya com a l'estranger. Codirectora d'un seminari d'Extensió Universitària al voltant de la innovació en la cultura audiovisual, convocat per la Laboral costat de la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat d'Oviedo. Jurat en els Premis Príncep d'Astúries de les Arts i membre del Consell de l'Institut Internacional de Postgrau de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
Ha estat guardonada amb la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts en la seva edició de 2009 i distingida amb diverses condecoracions, entre d'altres, la Gran Creu de Cooperació Iberoamericana; la Distinció a l'Excel·lència Europea de la UE; Cavaller de l'Ordre de les Arts i de les Lletres de la República Francesa; Premi a la Projecció Internacional de l'Ajuntament de Madrid i Comendadora de l'Estrella de la Solidaritat Italiana, entre d'altres.
La llarga trajectòria professional de Rosina Gómez-Baeza està íntimament entrellaçada amb la seva vida. Les diferents responsabilitats que ha assumit marquen un grau de vitalitat i passió que fan possible la consecució dels seus molts projectes explicant molt gràficament i de manera exemplar una vocació.
http://ygbart.com/en/

ALAIN DEYMIER “Apassionat”
Nascut a França, director de cinema i fotògraf.
Alain Deymier ha recorregut el món a través de múltiples exposicions, amb una obra que representa una estètica i poètica absolutament personals.
El 2008 decideix dedicar-se exclusivament a la producció i a la direcció cinematogràfica. Alain Deymier viu i treballa a Eivissa des de fa 20 anys.
Els seus rodatges i pel·lícules són:
AIR, BIRDS, THE FAN, 3 curtmetratges rodats a Xangai (Xina) i que formen una trilogia (2008); TERASA, rodat a Uruguay, curtmetratge (2009), LES RIDEAUX ROUGES (Les Teles Vermelles), rodat a Uruguay i Argentina, migmetratge. (2010); DANSE LA DANSE, NACHO DUATO, rodat a Moscou i Madrid, documental. (2010); BLUU, LAST DAYS OF IBIZA, rodat a Eivissa, llargmetratge (2013); LA PLAGE i LA MÁQUINA DE LOS SUEÑOS, rodats a l'Argentina i Uruguai, curtmetratges (2014).
Durant la seva exposició, es projectaran i comentaran fragments de les següents pel·lícules:
La Plage: min 00:21/ 02:57
Les Rideaux rouges: min 03:07/ 08:26
Bluu (Chirs y Laura, cama): min 08:40/ 10:33
Bluu (Es Vedra): min 10:34/ 12:38
Bluu (Banquete): min 12:39/ 15:53
La máquina de los sueños: min 16:06/ 18:14
Dans la danse (Domina Nostra): min 18:28/ 20:00
Dans la danse (Slowmotion): min 20:01/ 21:26
Dans la danse (16mm): min 21:27/ 23:16
Dans la danse (Bach): min 23:17/ 25:02
D’Elles: min 25:15/ 30:25
http://alaindeymier.com/

NILO CASARES "Passió, concepte pur"
"La passió és allò que anima a fer alguna cosa, i perquè anima, un s'entossudeix fins aconseguir-ho". Aquest començament ha de servir per distingir allò que vulgarment s'atribueix a l'apassionat: estar mancat de sentit comú i nord (...) perquè un apassionat no és qui perd la raó, sinó qui la té i viu per a ella".
Nilo Casares (La Corunya, 1963) és crític d'art, col·laborador en premsa, editor, investigador ocasional en l'àrea d'estètica i teoria de les arts, així com l'urbanisme, promotor d'art digital i art públic, coordinador i director d'activitats culturals, conferenciant, consultor, assessor artístic i jurat en concursos i premis d'art. Fundador, o membre, d'associacions culturals i fundacions vinculades a l'art digital o l'art públic tant a nivell nacional com internacional, autor de llibres i catàlegs, sobre aquestes mateixes àrees.
http://comisario.net/

GUILLERMO ROMERO PARRA "La passió pel col·lecionisme"
Guillermo Romero Parra (Madrid, 1978) va estudiar Història de l'Art i s'especialitzà en Art Modern i Contemporani a Christie's, Londres, ciutat on va donar els seus primers passos professionals a les galeries White Cube i Victoria Miro. Des de 2005 Guillem és al capdavant de la Galeria Parra & Romero a Madrid, fundada el 1993 per la seva mare, Pilar Parra i el seu pare Francisco Romero. La seva tasca portà un programa rigorós que es mou entre les fronteres de l'art minimal i conceptual, des dels seus orígens fins a l'actualitat. El 2013, Parra & Romero va obrir una nova seu en un antic hangar a l'Eivissa rural, amb l'objectiu de donar suport a l'essència intel·lectual que resideix a l'illa des dels anys 30. La galeria participa habitualment en fires com Art Basel, Suïssa, Art Basel Miami Beach, Fiac, SP Art a Sao Paulo o Independent a Nova York. Guillem és també membre del comitè de la fira Arco, Madrid i professor d'Art Contemporani a la Universitat de Salamanca.
El seu cas és el de la passió pel col·leccionisme delimitat a unes estètiques concretes relacionades amb el minimalisme i l'art conceptual. El seu discurs versarà sobre la seva trajectòria, projectes i línies d'actuació.
http://www.parra-romero.com/galeria/galeria.html

MAURICIO WIESENTHAL "L'esprit, fonament de la cultura europea"
"Una meditació sobre l'ímpetu de la creació i el pathos que traspassa els límits del que és lògic. L'esprit (una paraula tan perduda en la cultura del nostre temps!), és un tema tan vell com Parmènides, però crec que l'art del nostre temps necessita un retorn a la lluita i al carrer; ja que molts artistes s'han transformat en repetidors d'aragoneses intel·lectuals i acadèmiques, igual que els filòsofs s'han tornat professors (no mestres) i els polítics -des de la segona meitat del segle XX- neixen en els escalafons de la burocràcia ".
Mauricio Wiesenthal (Barcelona, 1943), és un dels escriptors més originals, versàtils i prolífics del panorama literari espanyol. De tradició humanista, és un viatger sense fronteres, professor de molt variades ciències, gran coneixedor de la cultura del vi i expert fotògraf. Ha conreat tots els gèneres literaris, des de la novel·la (El Testament de Nobel, Llum de Vespres), la narrativa biogràfica (Llibre de Rèquiems), la poesia (Escolta Israel, Chandala Sûtra), la literatura de viatges (L'esnobisme de les orenetes) i la poesia; així com la història (Imatge d'Espanya, Salvat) i l'assaig (La hispanibundia, Galeria de l'estupidesa). Ha publicat també nombrosos llibres sobre les cultures precolombines d'Amèrica: (Perú i la civilització inca) i és autor de mig centenar de guies i llibres de viatges -publicats en anglès, francès, italià i alemany- La belle époque de l'Orient Express, traduït a nombroses llengües, es compta entre les seves obres més representatives.
Ha estat professor d'Història de la Cultura a l'Escola Superior de Comerç de Cadis i conferenciant convidat en nombroses universitats.
Ha col·laborat en diferents obres enciclopèdiques (Diccionari Universal Salvat, Enciclopèdia Danae, Enciclopèdia Universitas), dirigint-ne algunes d'elles. (Diccionari Enciclopèdic Hachette, Viatjar per Europa, Multilibros 1990; Enciclopèdia del Vi Orbis, 1988 i Enciclopèdia Hachette-Salvat del Vi, 1996).
En el camp de l'enologia, és un dels especialistes més prestigiosos d'Espanya. Ha impartit nombrosos seminaris per a professionals, ha estat professor del Centre Cultural del Vi de Barcelona i Madrid i ha donat conferències sobre aquesta matèria en diversos països, la qual cosa li va valer ser guardonat amb la Copa d'Or dels enòlegs catalans el 1992. El 2011 va publicar El gran diccionari del vi, edició revisada i actualitzada de la versió publicada el 2001.
http://www.mauriciowiesenthal.com/

Ajuntament d'EivissaAjuntament de la Ciutat d'Eivissa
Tel. 971 397 600
eivissa@eivissa.es