Mai 17, 2024

ajuntamentdaltvila

Produccions Aïllades proposa un nou lliurament de la sèrie Els monòlegs de la història, aquesta vegada centrada en la figura de Cristòfor Colom. El dijous 2 de maig a les 20 hores tindrà lloc la lectura dramatitzada ‘Cristóbal Colón. El último viaje’ a la Sala Capitular de l'Ajuntament d'Eivissa, en Dalt Vila, en un acte emmarcat en els 25 anys de la declaració d'Eivissa com a Patrimoni Mundial per part de la Unesco.

 

Basat en un text de Carlos Garrido i inspirat en la teoria de l'investigador Nito Verdera sobre l'origen eivissenc de Colón, Ramon Mayol dirigeix a l'actor eivissenc Iván Ros, com a únic actor en l'escenari que, durant 40 minuts, ens relata la seva crítica situació després de realitzar la seva habitació i últim viatge a les Índies.

 

Mar, mar. ¿Qué ven vuestras mercedes? Horizonte, cielo y mar. Mas yo os digo que más allá hay caminos, hay islas. Está la Verdad. Y no solo lo digo, sino que yo lo demostré.

 

Així comença el nostre protagonista a relatar la seva peculiar història, després d'haver naufragat caigut en l'oblit i sofert un tempestuós periple en aquesta última expedició. En el seu primer i més famós viatge a les Índies, el del Descobriment (1492-1493), Cristòfor Colom no va arribar més enllà de les illes del Carib. Tampoc en el segon (1493-1496) i només en el tercer (1498-1500) va tocar terra continental americana, al nord de Veneçuela. Però seria realment a la seva habitació i últim viatge, que va partir de Cadis el 9 de maig de 1502 i va tornar a Sanlúcar de Barrameda dos anys i mig després, el 7 de novembre de 1504, quan Colón recorregués a fons una part del continent americà: en concret, la costa on actualment es troben Hondures, Nicaragua, Costa Rica i Panamà.

Tenia 51 anys –una edat avançada per a l'època–, sofria de gota i artritis i, la qual cosa era pitjor als seus ulls, havia caigut en desgràcia davant els Reis Catòlics, que per la seva mala gestió com a governador en territori americà li havien despullat dels privilegis que li fossin concedits en les Capitulacions de Santa Fe (1492). L'expert marí, malgrat tot això, va encarar de nou la llarga travessia, aquesta vegada a bord de dues caravel·les i dues naus i amb una tripulació de 144 persones.

Al seu retorn, ja no era l'home que havia estat.

Ara, tenim l'oportunitat de conèixer en primera persona com van ser els seus últims anys, quines reflexions es feia, quines van ser les seves conclusions…

 

Iván Ros

L'actor Iván Ros (Eivissa, 1975) està representat per l'agència AMCA, en Madrid podem veure-ho en innombrables pel·lícules i sèries en Netflix, Amazon Prevalgui i cinema. Ha treballat en pel·lícules com: Els europeus; És Gegant d'es Vedrà i altres rondaies, entre altres, En sèries de televisió: La que se avecina; Mano de hierro o Furia. O en curts: God Willing; Albóndigas; The Legend o Isla sin techo, entre molts d'altres.

 

 

 

 

 

Produccions Aïllades

Produccions Aïllades té en marxa diferents actuacions entre les quals destaquen la sèrie de lectures dramatitzades ‘Los monólogos de la Historia’. Durant els últims anys han estat moltes les produccions de petit format que s'han posat en marxa sota la direcció de Ramon Mayol:

Lo que Ibiza me inspiró. El poeta a Sant Miquel.  Cristóbal Colón. El último viaje.  Rafael Alberti en Ibiza. La orilla soñada. Walter Benjamin en Sant Antoni… Són algunes de les lectures dramatitzades en marxa, sempre amb la col·laboració de l'escriptor i periodista Carlos Garrido en l'adaptació dels textos.

Han estat diferents actrius i actors els que han interpretat els monòlegs històrics:Joan Josep Guasch, Borja Tous, Àngels Martínez, Cuqui Lladó, Miguel Vingut, Iván Ros…

 

Les lectures dramatitzades que ofereix Produccions Aïllades tenen la vocació de donar a conèixer personatges de la nostra història amb rigor, creativitat i originalitat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRODUCCIONS AÏLLADES

www.illes.cat

#ProduccionsAÏllades

+ INFO:

Iván Ros: Tel. 685 972972

Ramon Mayol: Tel. 647 335399

Wpp