Desembre 09, 2024

ajuntamentdaltvila

20 anys Eivissa PatrimoniL’Ajuntament d’Eivissa presenta el programa del 20 aniversari de la declaració d’’Eivissa, Biodiversitat i Cultura’ com a Patrimoni Mundial. Activitats per a tots els públics, trobades científiques i culturals i omplen l’agenda d’enguany a la ciutat.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, i la regidora de Turisme, Glòria Corral, han presentat a Madrid, en el marc de la Fira Internacional de Turisme FITUR, el programa d’esdeveniments i activitats previstes aquest 2019 en commemoració dels vint anys de la declaració, el 4 de desembre de 1999, d’Eivissa com a Patrimoni Mundial. A l’inici de la presentació, s’ha projectat una part del capítol d’Eivissa de la sèrie documental, que ha enregistrat RTVE en qualitat 4K ,“Ciudades españolas Patrimonio de la Humanidad”, que va ser emès a La 2 el passat mes de desembre i que s’estrenarà a Eivissa en una projecció especial.

La sèrie documental també es podrà veure per TVE Internacional i neix de la signatura d'un conveni de col·laboració entre RTVE i el Grup de Ciutats Espanyoles Patrimoni de la Humanitat. Ha estat rodada en Ultra Alta Definició amb so qualitat 5.1, la qual cosa situa a aquest producte en la més absoluta innovació tecnològica. A més, la sintonia original, així com part de la banda sonora han estat gravades per l'Orquestra d'RTVE. Les ciutats de San Cristóbal de la Laguna, Tarragona, Baeza i Úbeda tancaran en 2019 l’emissió de la sèrie documental.

Per a l’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, aquesta producció, en la que estan incloses les 15 ciutats que conformen el Grupo de Ciudades Patrimonio de la Humanidad de España ‘mostra la riquesa cultural i històrica que ha fet a les nostres ciutats mereixedores del distintiu de Patrimoni de la Humanitat’.

El programa d’actes preveu la celebració de diferents esdeveniments relacionats amb l’esport i la salut (març), exposicions commemoratives de fotografia i de llibres relacionats amb el Patrimoni Mundial (agost), jornades científiques sobre la posidònia (octubre) i trobades culturals com la de Joves Ambaixadors del Patrimoni (març) sota el tema "Patrimoni i Turisme: comunitats locals i visitants, una responsabilitat compartida". Una trobada que pretén mostrar la capacitat dels Joves Ambaixadors per a treballar junts en la difusió i comunicació del patrimoni històric i cultural de cada una de les ciutats. Un altra dels actes que tindran lloc és la trobada de les Associacions Europees del Patrimoni Mundial, prevista al mes d’octubre, on es fixaran noves línies de cooperació en la gestió del patrimoni cultural europeu. L’anterior trobada va ser a la localitat siciliana de Noto a la que hi assistiren representats d’associacions i bens del Patrimoni Mundial de 12 països.

Des de una vessant més lúdica, s’organitzarà també un concurs de fotografia a la xarxa social Instagram per a engrescar a la joventut a conèixer, valorar i respectar els bens patrimonials (juny), una edició de Feim Barri, Feim Patrimoni (novembre) i excursions guiades als 4 bens Patrimoni Mundial dirigides al públic en general i excursions adaptades per a gent gran (abril).

El programa culminarà amb un acte commemoratiu el 4 de desembre en que tindrà lloc un espectacle per a tots els públics.

L’alcalde d’Eivissa, Rafa Ruiz, ha dit que el 2019 és un any de celebració del patrimoni, de gaudir de l’orgull de pertànyer i de viure a una ciutat que no tan sols és dels que hi viuen sinó que forma part del Patrimoni Mundial i per això el programa es centra en donar a conèixer aquests bens a tots els públics, joves, infants, gent major, residents i turistes, i fer participar a la ciutadania d’aquest fet excepcional i únic que és viure en una ciutat mil·lenària plena d’història. La implicació de la gent que hi viu és fonamental per a la preservació dels nostres bens’, ha dit.

La regidora de Turisme, Glòria Corral, ha destacat que s'han de crear activitats ‘que dinamitzin i facin més vius els barris històrics de la ciutat’ per aconseguir uns carrers amb vida tot l’any, no només als mesos d’estiu, i per això ha demanat ‘la complicitat d’empresaris i vesins’.