Octubre 11, 2024

ajuntamentdaltvila

Viu la posidòniaL’Ajuntament d’Eivissa presenta la tercera edició del programa de conscienciació ‘Viu la Posidònia’ amb activitats mediambientals, culturals i gastronòmiques. El programa amplia la seva durada i inclou noves activitats en el 20 aniversari de la declaració d’Eivissa com a Patrimoni Mundial.

La tercera edició del programa ‘Viu la posidònia’ amplia la seva durada fins al mes de desembre i oferta més activitats per tal de donar a conèixer i difondre les praderies de posidònia oceànica, declarada Patrimoni de la Humanitat, entre els residents, el sector gastronòmic i hoteler i els turistes.
El programa arranca el dia 7 d’agost i es perllongarà fins al 8 de desembre, per tal d’incloure noves activitats. Enguany, les activitats es centren en diverses àrees: per una banda, en excursions, activitats i immersions per conèixer en primera persona les praderes de posidònia i la seua importància; una reivindicació de la posidònia com a patrimoni natural i cultural d’Eivissa a través de l’obra dels joiers Elisa Pomar i Enric Majoral; i una proposta gastronòmica en la que col·laboren 22 restaurants del municipi, en el que el protagonisme recaurà en el peix local que troba el seu hàbitat natural a les praderes de posidònia.

A l’acte de presentació hi ha assistit l’alcaldessa accidental de l’Ajuntament d’Eivissa, Elena López, la regidora de Turisme, Dessiré Ruiz, Juan Riera com a president del sector de la restauració PIMEEF, amés del joier Enric Majoral, el biòleg, Manu SanFelix, Agnès Vidal del GEN-GOB i Pere Varela, de la Confraria de Pescadors d’Eivissa.

Durant l’acte també s’ha comptat amb la presència dels restaurants i hotels que participen en la campanya que han mostrat els plats i tapes que es podran degustar als seus establiments.
Per a la regidora de Turisme, Dessiré Ruiz, “és molt important realitzar programes com Viu la Posidònia en el que s’impliquen molts de sectors de la ciutat per tal de seguir fent pedagogia i seguir conscienciant de la importància de la posidònia”.
Recordem que la iniciativa ‘Viu la Posidònia’ va iniciar-se l’any 2017 i l’any 2018 va rebre el premi internacional 'Alimara' en la categoria de turisme responsable i sostenible, que atorga el Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia CETI-UB, amb el suport del Saló del Turisme B-Travel que reconeixia les 14 millors campanyes de promoció turística, nacional i internacional. El 4 de desembre d’enguany, a més, es compleix el 20 aniversari de la declaració de Patrimoni de la Humanitat, motiu pel qual el programa 'Viu la Posidònia' s'allarga fins al diumenge 8 de desembre.

Conèixer les praderes
'Viu la Posidònia' ofereix visites gratuïtes en caiac a la posidònia i també es podran visitar les praderes en un Ilaüt tradicional. Les visites en caiac es celebraran tots els dissabtes amb sortida des de la platja de Figueretes, davant l’embarcador a Formentera. Les excursions són gratuïtes, de 9h30’ a 12 hores, i l’excursió es complementarà amb busseig amb aletes i tub i la possibilitat d’ús d’una càmera fotogràfica submarina.
En el cas de les visites en un llaüt amb capacitat per a 8 persones, les sortides s’efectuaran els dissabtes 17 i 31 d’agost -en horari de tarda-, i 7 i 21 de setembre en horari de matí. L’activitat és gratuïta i la sortida es fa al Club Nàutic d’Eivissa. Per aquestes activitats és imprescindible reserva prèvia trucant al telèfon 971 399 232 o a través del correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

A més, el programa inclou tres expedicions submarines per a captar imatges de la praderia amb I'objectiu de difondre a les xarxes socials la seva bellesa, la biodiversitat i la necessitat de la seva conservació. La primera d'elles serà el 7 d'agost, amb el biòleg Manu San Félix. La sortida s’efectuarà des de Marina Botafoc i és necessària reserva prèvia trucant al telèfon 696 473 547 o 971 322 105 o a través del correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
La següent immersió serà el 21 de setembre, en el marc d'activitats de la primera Festa Ibiza Posidònia, amb un ampli programa aquest dia a ses Figueretes, al matí i la tarda. Un esdeveniment lúdic, amb la coordinació de GEN-GOB Eivissa, que inclourà tallers ambientals, art, música i moltes activitats, coincidint amb la data en què se celebren homenatges als turistes que visiten I'illa i amb el World Clean Day 2019.

La tercera immersió amb Scuba Ibiza serà el diumenge 10 de novembre, està dirigida a bussejadors experts i I'objectiu serà captar imatges de la floració del prat de posidònia per a una exposició.
Per a la segona i tercera immersió és necessari reserva prèvia trucant al telèfon 971 192 884 o a través del correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
A més, també, el dissabte 30 de novembre està programada una visita a la Confraria de Pescadors destinada principalment al públic familiar. L’activitat es desenvoluparà entre les 11h30’ i les 13h30’ i per participar cal demanar reserva prèvia al telèfon 971 399 232 o escriure a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

La posidònia, inspiració per a artistes

El programa ‘Viu la Posidònia’ ha incorporat també als joiers Elisa Pomar i Enric Majoral, que han trobat en aquesta planta una inspiració en la seua feina, incorporant-la a unes creacions que han desfilat a passarel·les internacionals i que han obtingut el reconeixement artístic. Així, Pomar va crear la col·lecció "Posidònia", un homenatge a aquest bé Patrimoni de la Humanitat a través de la fusió de peces com les àgates verdes i blaves, que recreen la bellesa submarina. Aquesta col·lecció i I'evolució artística d'Elisa Pomar es poden contemplar al seu ampliat espai expositiu situat al carrer Castelar 1.
Per la seua banda, Enric Majoral exposarà a Eivissa, sota el títol ‘La posidònia és una joia’, peces úniques de gran format, llibretes personals i dibuixos, així com nombrosos dissenys en els quals recrea el fons del mar. Recordem que Majoral té un amplíssim reconeixement internacional i que exhibeix dues peces de la sèrie 'Joies de sorra' en la col·lecció permanent al Museum of Arts and Design de Nova York. Les seues creacions es poden visitar a l’espai situat al carrer d'Anníbal, 8.
Vint-i-dos menús amb sabor a mar.

La posidònia també és protagonista del homenatge de 22 restaurants del municipi, que oferiran moltes propostes variades dirigides a tots els públics, per donar visibilitat al singular ecosistema de les praderes on conviuen gran varietat d'espècies.
La confraria de Pescadors d'Eivissa i la marca de garantia 'Peix Nostrum' -el treball que posa en valor els peixos de l'illa i la sostenibilitat del mar-, també se sumen a aquesta iniciativa. Recordem, a més, la visita prevista a la Confraria dirigida a un públic familiar, el dissabte 30 de novembre.
Els restaurants participants són Café Montesol by Sagardi, Can Moreta, Can Pou, Ca n’Alfredo, El Bucanero, El Restaurante (Hotel Pachá), Es Mercat, Formentera, Guillemís – Can Mosson, Heart Ibiza, Il Dek, It Ibiza, La Cava, Mirador de Dalt Vila, La Gaia, Reart, Sa Brisa, Restaurante Corso, Sa Nansa, Sport, Ses Figueres Ibiza (Hotel), Sushiya Aoyama Ibiza.