abril 28, 2024

ajuntamentdaltvila

juansaizjazzLa cinquena jornada de l’Eivissa Jazz 2023 posarà el focus en el millor talent del jazz nacional. El grup encarregat d’obrir la nit serà el quartet de Juan Saiz, divendres a les 21:30 hores, al Baluard de Santa Llúcia (Dalt Vila). El flautista i saxofonista presenta el seu sisè disc com a líder amb una formació d'autèntic luxe. Una trajectòria en la qual ha publicat sis treballs discogràfics com a líder i ha col·laborat amb autèntics referents de la música europea com són la violinista i cantant Iva Bittòva, el trompetista Bart Maris o el contrabaixista Baldo Martínez. 

El segell britànic Leo Records Music, un dels més importants dins del jazz d'avantguarda, va incloure l'any 2016, per primera vegada en el seu catàleg, un disc fet a Espanya. Aquest disc era 'Pindio. Hors Catégorie'. Ara, 6 anys després, el prestigiós segell britànic torna a publicar un nou treball discogràfic de Juan Saiz. 'Pindio II' presenta un conjunt de composicions pròpies i inèdites en les quals el compositor treballa en la línia del jazz europeu, els corrents d'avantguarda i la improvisació lliure. Un repertori enèrgic i desenfadat que discorre per paisatges sonors molt variats en els quals cadascun dels integrants es desenvolupa en autèntica llibertat. A Eivissa, el flautista i saxofonista presenta el seu sisè disc com a líder amb una formació d'autèntic luxe, amb Marco Mezquida (piano), Eric Serge Antoine (contrabaix) i Genís Bagés (bateria). 

El satèl·lit sonor de Jose Carra 

'Satélite' és el títol del treball més recent del pianista malagueny Jose Carra, que presentarà el divendres 1 de setembre, a les 22:30 hores, al Baluard de Santa Llúcia (Dalt Vila). En ell han participat el trio habitual del músic, amb Bori Albero (contrabaix) i Dani Domínguez (bateria). Per a aquest projecte, ha comptat també amb Luis Regidor (guitarra i veu) i amb Enrique Oliver (saxo). A 'Satélite' se submergeixen en un so encara més eclèctic, amb melodies elaborades i una base pròxima a l'electrònica, al rock metal i amb unes harmonies que recorden al clàssic i que es potencien en directe. El disc va ser reconegut amb el primer lloc de la segona edició dels Premis Guia del Jazz, que reconeixen el millor talent nacional i al que participa un jurat d’experts d’aquest gènere musical. 

El material motívic és el mateix per a tota la música i va evolucionant a través de les cançons. Hi ha parts que estan escrites a l'inrevés per a fer-les sonar així i que, en capgirar-les, tornessin a sonar al dret però amb els atacs de les notes invertits. Tot això té molta influència del llibre 'Gödel, Escher, Bach: Un etern i gràcil bucle', teorema de la incompletitud de Gödel, que té a veure amb els algorismes recursius i autoreferències de les litografies d'Escher, les paradoxes i els trencaclosques. La música, a més, està inspirada en fenòmens astrofísics i suposa un nou so en l'univers de Carra, un univers que sorprendrà al públic en passar a la dimensió humana del directe. 

Talent europeu 

A la sisena i última jornada de l’Eivissa Jazz 2023, el gran protagonista serà el jazz europeu. Els encarregats d’obrir la jornada seran el quartet francès liderat pel jove i brillant saxofonista, compositor i arranjador Giulio Ottanelli. El seu concert serà el dissabte 2 de setembre, a les 21:30 hores. 

El seu talent ve precedit pels nombrosos premis internacionals que ha guanyat, entre ells el Concurs de Bandes del festival Getxo Jazz d'enguany, que li permetrà a ell i a la seva banda tocar al festival Eivissa Jazz com a part del premi. El seu quartet amb Jeremie Lucchese (saxo tenor), Cyril Drapé (contrabaix) i Emile Rameau (bateria) ofereix una proposta rítmica i enèrgica, amb melodies refinades que exploren totes les possibilitats contrapuntístiques i expressives que es poden crear quan dos saxofons són lliures d'interactuar fora de la "gàbia" de l'instrument harmònic. 

Les seves composicions s'inspiren en la música occidental (per la seva harmonia, organització formal i el desenvolupament lògic), en el jazz (per la seva energia, ritme, procés de composició i improvisació) i en la música popular per les seves melodies i tempos estranys. Amb Lenny Tristano i Billy Strayhorn com a grans referents. 

Existeix una forta connexió entre els membres de la banda, tant des del punt de vista artístic com humà, la qual cosa garanteix una gran interacció i un concert ple d'energia. Els temes molt reconeixibles de les seves cançons, que alternen amb improvisacions impetuoses, fan que el seu espectacle sigui molt accessible per a tot tipus de públic. 

El concert de la banda guanyadora del Getxo Jazz és possible gràcies a la col·laboració que mantenen, des de fa dècades, el festival basc i l’eivissenc i que ofereix al grup guanyador, com a part del premi, gravar un disc i actuar a l’Eivissa Jazz. Això permet complementar l’aposta ferma del festival pel jazz nacional a altres artistes d’arreu d’Europa i bandes emergents. 

Pura experimentació sonora 

L’encarregat de posar la cirereta del festival d’enguany serà l’acordeonista Vincent Peirani, que presentarà a l’Eivissa Jazz, dissabte 2 de setembre a les 22:30 hores, el seu projecte ‘Jokers’.  Ho farà acompanyat de Federico Casagrande a la guitarra i Yoann Serra a la bateria. 

Els assistents al concert de clausura de l’Eivissa Jazz 2023 podran esperar una bona dosi d’experimentació musical i moltes sorpreses. Com a bon músic de jazz, a Peirani li agrada aventurar-se cap a territoris desconeguts. Com a bon aficionat a la música i bon músic és curiós, entusiasta i àvid de descobrir nous indrets amb la seva música i trobar coses noves que escoltar o tocar. A 'Jokers', el seu primer àlbum a trio, va encara més lluny, a llocs més remots. 

El projecte 'Jokers' no és nou del tot. Va néixer fa uns anys, quan l'emissora de ràdio alemanya NDR va convidar a Vincent Peirani a produir dos concerts, donant-li carta blanca per al format. Vincent va optar per recórrer per primera vegada al trio de jazz, una fórmula amb una història tan llarga que és gairebé sagrada i fa respecte. Però, en general, va utilitzar aquest marc només per a escapar-ne. Els seus dos còmplices, Federico Casagrande a la guitarra i Yoann Serra a la bateria tenen una gran experiència i destresa, interès pel rock i la música electrònica, i gust per la mescla musical. 

jokersjazz

 

 

 

 

 

 

Entrades 

Per a aquestes dos últimes jornades del festival, a Dalt Vila, tornarà a ser necessari comprar una entrada, amb un preu de 12 euros, que dona accés als dos concerts de la nit. Les entrades es poden adquirir de manera anticipada al Centre Cultural Can Ventosa i a través dels portals habilitats www.eivissajazz.com i www.eivissa.es A més, les taquilles obriran cada dia a les 20 hores abans de l’inici dels concerts, al baluard de Santa Llúcia. 

Transports i descomptes 

Per les jornades de concerts a Dalt Vila, els assistents poden fer servir el bus (Línia 45) de manera gratuïta presentant l’entrada al festival els dies 1, 2 i 3 de setembre. Per la seva banda, la gent que vengui al festival des de Formentera, podrà gaudir d’un 35% de descompte amb la naviliera Formentera Lines en el trajecte Formentera-Eivissa-Formentera presentant la seva entrada durant els dies 1, 2 i 3 de setembre. 

Wpp